Thursday, May 15, 2014

PENGALAMAN MELAHIRKAN NUR IMAN SUMAYYAH SECARA INDUCE.

Assalamualaikum..
Ya Allah..lamanya kami x update blog..semuanya sebab tiada masa yang sesuai untuk kami update.
Alhamdulillah..kami dah selamat melahirkan seorang lagi khalifah Allah di dunia ini..
Tanggal 6 Mac 2014 lahirlah seorang bayi perempuan yang diberi nama Nur Iman Sumayyah bt Mohd Faizal.Anugerah dari Allah SWT selamat 4 tahun yang dinantikan.

Kat sini nak ceritalah sikit pengalaman kami bersalin bb Iman Sumayyah ni..Semoga anak ummi nanti bolehla baca pengalaman yang begitu indah ini.

4 Mac 2014
38w3d
Seperti biasa kami ada check up di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB).Disebabkan kami buat IUI so setiap bulan selain check up di KK kami kena check up di HSB.Selepas nama dipanggil doktor cek dan tibalah masa nak scan..masa scan tu macam biasalah tanya doktor itu ini..dan tiba2 doktor macam panik sat..dia cakap air ketuban kami kurang..kami pun duk blurr lagi..ish bahaya ke air ketuban kurang ni??hhihihi..
then doktor suruh ke blilik sebelah nak scan sekali lagi..confirm dia cakap air ketuban kurang..so dia suruh kami masuk wad petang tu..tapi kami cakap kat doktor..boleh tak mai esok pagi je..pukul 8 pagi kami mai..doktor cakap ok boleh..tp awak kena masuk wad esok jugak..

baru kami teringat dengan member yang buat IUI jugak..dia cakap kena masuk wad 5 Mac..kami pun sms dia tanya esok p pukul berapa..hehe..macam nak buat date pulak..member IUI ni pun kami x pernah jumpa..kenal kat FB je kat satu group ni..

5 Mac 2014
38w4d
Pukul 8 pagi baru kami keluaq rumah..kami p hantaq abang aiman kat rumah tok dulu..sedih pulak nak tinggal abang aiman..kami menangis dalam hati je.tak lama lagi aiman akan jadi abang...
kami dengan suami pun bertolak ke HSB..dupdapdupdap..macam2 duk pk..odw p HSB kami sekali lagi mintak maaf kat suami..halalkan segalanya..doakan kami supaya senang bersalin.

Sampai kat PAC kami nampak member yang buat IUI sekali.kami pun sembang ramah macam x da masalah..haha..masa tu tangan dia da kena cucuk dah..yang kami ni duk tunggu turn nurse panggil..bila nama dipanggil kami kena buat CTG dulu..huhu..lama jugak sampai lenguh pinggang..last2 kami duk mengiring..nurse mai ja cpt2 kami baring balik..

lepas tu pukul 12 lebih doktor  lelaki india mai..dalam hati alamak doktor ni ka nak cek bukaan kami..Ya Allah..masa dia buat VE tu ya Allah sakit sangat..first time kami rasa.dengaq dia cakap kt dok pelatih baru 1cm.Kami kena Induce.
macam2 dia habaq pasai kebaikan dan keburukan Induce ni..tepat pukul 1pm ubat pun dimasukkan.Ya Allah sakit sangat.Doktor India tu cakap ubat ni akan dimasukkan 3 biji saja selama 3 hari.Kalau 1 biji dimasukkan x sakit esok pulak akan masuk sebiji lagi..Dalam hati kami berdoa cukupla sebiji Ya Allah..

Pukul 2 pm macam tu kami ramai2 berjalan masuk wad..macam p berkelah pulak dengan masing2 husband bawak beg dan bekal makanan..da siap2 tukaq baju semua suami pun balik..petang tu suami mai dengan mak dan abah..time melawat pukul 4..time tu rasa sakit sikit2..okla lagi..duk sembang gelak lagi..yang memberi IUI sekali duk depan katil kami da sakit da..tunggu nak tolak masuk LR..habis time melawat kami p mandi n solat..pukul 8pm macam tu kami da start sakit..masih boleh bangun bancuh ayaq milo dan makan kurma..duk lama sat makin sakit..kami pun buka surah maryam yang dalam phone kami baca..time contraction ja kami stop sat..lepas tu sambung balik baca..tangan dah sejuk..Ya Allah sakitnya..Alhamdulillaah..berjaya jugak kami habiskan Surah Maryam..pukul 12am kami dah x tentu arah dah..kami jalan p kat kaunter cakap sakit sangat.Doktor pun buat VE dan terbuka 3cm lagi.sebelum tu pukul 8pm buat ve terbuka 3cm.
Aduhh balik kt katil kami dah x boleh baring.kami duk atas kerusi tarik nafas..contraction mai 2 minit sekali.lepas tu sister yang berbaju biru tu mai kat kami tanya x boleh tidur ka?kami cakap sakit sangat nurse.dia suruh masuk bilik dan buat VE sekali lagi..dia cakap dia cubat buat bukaan jadi 4cm..Ya Allah time ni sakit sangat.Mana dengan contraction..mana dengan dia buat VE bagi buka 4cm..lepas tu pukul berapa x ingat lepas balik ke katil air ketuban beserta darah turun.Doktor buat VE da 4.5cm.Kami ditolak ke LR.Suami da sedia menunggu di depan LR sebab dia akan masuk bersama kami.

6 Mac 2014
38w5d
Time ni masuk LR depa tukaq semua baju kami..time ni sakit ya amat..Hanya Tuhan yang tahu..Suami yang ada kat sebelah menjadi mangsa.kami cengkam tangan dia..time contraction je kami jerit abanggg sakitttt sambil cengkam tangan suami.contraction mai x sampai seminit sakit balik..ya Allah..suami mmberi kata semangat..bila dia gosok kepala kami..kami tepis..Nurse saya nak terberak ni..doktor cek bukaan baru 7cm mcm tu..adoii lama lagika..bilik yang kami duk tu makin ramai..dalam duk sakit kami dengaq depa kata ni bilik last so depa mai nak bagi sokongan..cehh kami yang duk sakit ni depa mai nak bersorak pulak..
Nurseee nak ubat tahan sakit..saya da tak tahan da ni..Nurse pulak kata x boleh sebab da 7cm..kami dibagi sedut gas ja..sedut gas pun x rasa apa dah..sakit sangat..mulut ni hanya doa Nabi Yunus saja duk baca selain sebut Allah..Allah..
"Laa ilaha illa Anta, Subhanaka inni kuntu minadh zhaalimin"

Masanya sudah tiba..ramai2  nurse yang ada dah berada didepan kami..masing2 suruh kami push..pakat duk sorak macam tengok bola pula..Abangg ayu x boleh da..x larat dah ni..Salah sorang nurse kt situ marah..Ni yang kami x mau dengaq ni..perkataan x boleh kami cukup anti.boleh..kuat lagi..Jangan angkat pung..kami dah x bermaya..dah x tau berapa kali dah kami push..masih x boleh sebab kami x pandai nak curi nafas.nurse suruh suami sapukan air zamzam yang kami bawak masuk td.Heran air mata langsung x keluar bermakna kami x nangis..kami cuma tahan sakit ja..
Seorang nurse cakap cepat dik..push..sian kat baby nak keluaq tu..Kami push masih x boleh..tiba2 mesin CTG da berbunyi menandakan jantung baby da turun..Ya Allah..suamiku dah hilang..Bila dengaq ja bunyi mesin CTG tu dan time tu Azan subuh berkumandang..dengan penuh semangat kami push.Nurse yang sambut baby cakap hang buat p la macam mana pun..cepat..
kami pushhh dan habis je azan subuh tepat 6.21am lahirlah seorang bayi perempuan.Alhamdulillah Ya Allah..
Kami x sempat nak tengok baby sebab baby x nangis..lepas je depa bagi baby nangis cepat2 baby kena tolak ke NICU..

Huhh rasa lega sangat..time utk jahit pulak..Kami kena cucuk apa x tau kat paha..sambil lali2 dan nurse jahit macam2 kami tanya..macam orang x betul..masa jahit tu x sakit sbb dah letak ubat bius..tapi dengaqla jarum dan benang bersatu..:)

Pukul 8am kami dah ditolak masuk ke wad..nampak en suami kat kerusi menunggu LR..Sampai kat wad nampak member yang buat IUI sekali..dia dah lahirkan baby pukul 4am mcm tu..hihi..sama usia anak kami..anak dia pun baby girl..

Petang tu jugak boleh balik.Tapi baby kena tahan sehari kat NICU.

Itulah pengalaman bersalin yang x mungkin dilupakan.Masih terasa kesakitan sehingga hari ini..siapa kata wanita tidak kuat..wanita kuat sebab bertarung nyawa melahirkan khalifah Allah di bumi ini.

 Nur Iman Sumayyah binti Mohd Faizal nama diberi
Semoga menjadi anak yang solehah sayang.
Selama 4 tahun ummi menunggu kehadiranmu..
Alhamdulillah inilah pinjaman Allah yang cukup bermakna buat ummi dan abah.
 Ummi dan Iman Sumayyah

 abang aiman dan adik iman

 Abang aiman jeles abah dukung adik iman.
One Happy Family.
Insyaallah..

8 comments:

eyza said...

Lamanya nak tunggu Ayu update... tup..tup.. dah bersalin... hihihi..Best sangat... Doakan eyza pulak lepas ni... Comey anak2 Ayu.. Seiras dua-dua tu.. Tahniah yer..

EvisuKyme said...

Assalamualaikum....
padan lah lama xupdate...
tahniah ayu!! happy for u...
akhirnye ye....Aiman & Iman ..
take care ye...

Cik Puan Eka said...

ngilu gak dengaq tu kak.

Smoga nanti kami pun dapat merasa bersalin. Kami baru 5 bulan kahwin. Hehe

Abang aiman ngn adik iman sgt comel

Sharifah May Al-Idrus said...

Kak ayu congrats..may xpena lepas bce update kak ayu.. dri ambik bb Aiman lgi.. happy for u sis.. dua2 muke depa seiras jer lau tgok kn.. Alhamdulillah mudahan kak ayu sekuarga murah rezki..

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

mcmne sakit pun bersalin, tp tgk muka budak tomel tu trus hilang kan.. tahniah ye... :)

Anonymous said...

If you have taken the time to study a good affiliate marketing tutorial and you have researched your keywords and niche market, now is the time to get your affiliate
link and start promoting the heck out of it. This article is about generating sales with articles.
When I get asked what is the quickest way to make money online I start
to sigh.

Check out my web page; easy money making ideas (http://www.fendt-bau.de/)

Anonymous said...

Hmm is anyone else encountering problems with the images on this blog
loading? I'm trying to find out if its a problem on my end or
if it's the blog. Any responses would be greatly appreciated.


My web blog silk sleep mask

Ena said...

Assalamualaikum...

Salam kenal dari saya.

Membaca pengalaman awak bersalin, buatkan kita menangis depan PC. Teringat waktu anak kita yg 1st.. Pengalaman sakit induce memg tak dapat nak dilupakan. Sakitnya memg sangat berlainan. tapi nasib baik bukaan agak cepat. 3cm jam 5 ptg, pkl 7 lbh kita dah bersalin. Tu pun sakit yg x terkata tu gigih dok p berjalan sbb nak suh bukak cepat.. tapi memg berhasil. sekali bila jalan menuju ke katil tu kita dah bleeding, asben kalut panggil Dr.. sekali bila Dr, check dah buka 8.. terus sorong masuk LR..

Anak ke2 2 Alhamdulillah.. Normal.. tiada induce dan sakit secara natural.

Sedang menunggu utk zuriat yang seterusnya.. harap2 Allah masih sudi beri kami rezeki ini.