Tuesday, September 17, 2013

BLEEDING :(

Assalamualaikum..
Tinggai lama blog personal ni..Maafla kawan2..sejak dapat tau kata preggy aritu kami sangat2 x sihat..nak buat apa semua malas..dan yang paling penting kami loya teruk..
Alhamdulillah now da nak masuk 4 bulan aka 16w kami da sihat sikit..loya2 pun da berkurang..maybe sebab kami minum pati delima gulsan sama.kami google2 depa kata minum pati delima gulsan tu boleh hilangkan rasa loya..Alhamdulillah kami minum tu hilang loya..

Berbalik pada tajuk kat atas..BLEEDING..sapa2 yang di awal pregnant mesti takut dengan perkataan tu kan..macam tu  la jugak aku..masa di awal kehamilan lebih kurang dalam 2-3w macam tu kami bleeding..tp x la banyak..hanya setitik dua saja..kami pun rajinla google2 pasal bleeding di awal pregnant ni..semua cerita buatkan kami takut..dan masa hari pertama bleeding tu kami terus kol hospital sebab kami kan buat IUI so nurse da nasihat da if bleeding kol depa terus.so bila kol depa trus segera ke sana.
Kami pun pergi dengan hati yang gementar..kat mulut ni terkumat kami baca doa untuk elakkan keguguran dan zikir..Ya Allah selamatkanla janin dalam rahimku ini..

Dan bila namaku dipanggil untuk masuk ke dalam jumpa doktor seperti biasa kami kena scan kut bawah.Kami dah mangli scan kot bawah sebab selama ulang alik hospital nak scan kami scan kot bawah..tapi tengok pada doktor jugak yang buat..kalau kasaq sakitla..kalau kena doktor yang lembut x rasa apa pon..:)

Dan bila scan syukur sangat2 janin kami sihat dan penjelasan doktor bagitahu ada pendarahan di bahagian tepi rahim..sebab tu bleeding..Alhamdulillah..Dan kami pun kena cucuk kat bon...adoii sakit jugak cucuk bagi kuat rahim ni..dan yang best kami dapat MC 3 hari..Bolehla bed rest..doktor x bagi buat kerja2 berat.

Balik rumah je kami berhati2 dalam semua perkara..dan kami jugak tak dapat nak dukung bb aiman..kesian kat bb aiman..tp kami curi2 dukung jugak..kalau en suami nampak dia marah..

Dan bleeding kami lebih kurang 2 minggu..Ya Allah masa tu kami tertanya2 lagi kenapala x stop2 darah ni..dan yang paling takut bila buang air kecik pun ada lendir macam darah..bila google2 macam2 yang kami baca buatkan kami takut..last2 hati kami berbisik.."lantakla..aku malas nak fikir da pasai ni.."dan akhirnya bila kami buat tak tau saja Alhamdulillah bleeding aku stop..
Tapi sampai harini kami jadi fobia kalau masuk toilet..fobia nak tengok S sebab takut ada darah..aduhhh...

Itula pengalaman kami di awal pregnant..Kepada yang baru pregnant dan tak da pengalaman macam kami ni kalau bleeding cepat2 p hospital..jangan duk google saja..x semua benda bleeding ni boleh buat kita gugur..Kadang2 bleeding ni ada banyak penyebabnya..Salah satunya macam kami ada pendarahan kat tepi rahim..tapi bila kita baca kat blog orang kita jadi takut dan time tu la pk macam2..so jalan penyelesaiannya pergila ke klinik berhampiran.

3 comments:

Hanys Jehari said...

Alhmdulillah tk de pe2. Insha allah, Dia nk uji sket tu. My sis bleed n gugur at 7w. Sedey. Kita pun blum ada rezki. Ayu doakn kita ye..

Nini Mohd said...

jaga diri yer sis.
masa awal2 pregnant ni memang kena extra care.
semoga dipermudahkan semuanya sampai melahirkan.
sy bleeding masa 10w. mungkin belum sampai rezeki kami.

http://ninimohd.blogspot.com

Kenari Putih said...

La takutnya kalau diri sendiri yang alami. Bukan semua senang nak survive masa mengandung ni kan. Tapi life goes on... Semoga terus kuat n bersemangat ya :)