Wednesday, October 24, 2012

ADAKAH ANAK ITU AKAN MENJADI MILIKKU DAN SUAMI?

Assalamualaikum..


Perjalanan hidup kita ditentukan oleh Allah SWT..Kita tak tahu apa yang bakal terjadi kehidupan kita dimasa hadapan..Kita hanya mampu merancang dan berangan2 dan berdoa..tp Dialah penentu segalanya.

Siapa sangka perkahwinanku dengan suami yang dah masuk 3 tahun ni x dak zuriat lagi??Orang lain yang kawen sebulan,dua bulan,setahun dah pregnant..Tapi aku masih tak dapat lagi nak merasai pengalaman pregnant.Dah bermacam cara aku dan suami buat tp rezeki masih belum memihak kepada kami.Dan sekarang aku masih teruskan dengan rawatan hospital.Doaku moga IUI pertama nanti yang aku akan buat dapatlah aku preggy..

Bulan april 2012 hari tu ada orang nak bagi anak.abang ipar yang duk kat perlis bagitahu..aku seronok sangat..Tup2 abang ipar bagitahu anak tu dah ada orang nak ambik.Sedihla jugak masa tu sebab dah macam2 yang aku angan..Tapi x pela x dak rezeki aku dengan anak tu..

Dan dua minggu lepas masa aku mandi terdetik di fikiran sanubari aku ni "Ishh kalaula aku jaga baby tu yang lahir bulan 4 tu bulan ni dah 6 bulan aku jaga..emm x dak ka orang nak bagi anak kat aku.."Itulah yang bermain dibenak fikiranku..

Dan bila aku keluar dari toilet en suami masuk nak solat dia terus bagitahu aku.."Tadi pak caq kol (pak caq tu abang suami aku) dia kata ada orang nak bagi anak..

Haa..tergamam aku seketika..baru td dalam toilet aku duk cakap dengan hati x dak ka org nak bagi anak..sekalau en suami bgtau yang ada orang nak bagi anak..
Ya allah..terus aku cakap NAK..aku suruh suami sms pak caq dan bagitahu aku nak.Esok tu bila balik opis en suami cakap dah ada orang nak ambik baby tu..Apa??Ya Allah terus aku terdiam..Dan masa solat maghrib aku berdoa kepada Tuhan kasihanilah aku..berilah anak itu kepadaku..aku menangis teresak esak dengan tidak semena-mena..(apa ayat ni)..tup2 sepupu en suami kol bagitahu pompuan tu tak jadi bagi anak dia kat org tu sebab orang tu dah jaga 4 orang anak angkat..Ya Allah terima kasih kerana mendengar doaku.Dan aku bercakap dengan pompuan tu..

Esok tu masa kat opis aku sms en suami.."Abang..minggu ni kita p KL..Kita p jumpa dengan pompuan tu"..en suami pun kata ok..bestnya..

Aku pun bertolak ke kl hari khamis dengan en suami menaiki bas..Kesian pulak nak suruh en suami drive..Dan bila sampai sana esok tu aku pun p la jumpa pompuan tu dengan en suami dan abg ipar.Sebenarnya pompuan ni dah ada 4 orang anak..dan anak yang dikandungnya adalah anak ke lima..masa aku p ada seorang saja anak dia yang no 3..umur 4 tahun..terus bergenang air mata aku mengenang nasib ibu dan anak ni..Nama pompuan ni Shafni..Shafni ni ditinggalkan suami dan masa mengandung ni dia terpaksa menyewa di bilik kat flat apa entah..duk tingkat 4..Dan seminggu sebelum tu dia di halau oleh orang dalam rumah tu..orang indon pulak tu..sebab2nya kan shafni ni bawak anak..biasalah budak umoq 4 tahun kan lasak..nasibla sepupu suami yang jumpa..tengah menangis di tangga sambil memeluk anak dia..

Aku pun tanyalah confirm ke nak bagi anak tu?Dia cakap confirm..3 hari berturut2 dia fikir..Dia cakap kalau dia jaga tak tau mcm mana nasib anak tu lepas ni..Buat masa sekarang dia tengah tumpang dalam bilik sepupu.Nak tunggu bersalin je..Lepas tu maybe dia akan keluar dari bilik tu dan cari tempat berteduh yang lain..Aku sangat2 simpati dengan nasib Shafni..Apa yang diceritakan kepadaku harap adalah cerita benar dan bukan rekaan.Yelah manusia kan..siapa tahu..Biarlah kalau dia bohong aku dan suami antara dia dengan Allah saja.

Mengikut apa yang dia cakap dia due date 23hb Oktober baru2 ni..Tapi sepupu dah bawak dia ke hospital doktor suruh balik dulu..Maybe 29hb ni pulak lepas raya..
Emm bagiku penantian satu penyeksaan..Dan aku ada baca kisah mereka2 yang ambik anak angkat ni ada yang positif dan negatif..Takut dan ngeri aku bila baca yang negatif..huhuhu..Semoga Kau milikku anakku..

Terima kasih aku nak ucapkan kepada semua yang bantu aku di fb..message aku mengenai cara2 ambik anak angkat yang betul..Dari lahir hinggalah ke jpn dan akuan sumpah..Terima kasih ye kawan2..Tanpa kalian yang bagitau semua ni maybe aku masih blur lagi prosedur nak ambik anak angkat ni..

Cuma aku nak mintak doa dari kawan2 yang baca entry ni supaya Anak itu akan menjadi milikku dan suami.

psstt: 29 hb ni aku kena p hospital balik utk buat TVS dan tarikh tu jugak Shafni bakal lahirkan baby..:)


Wednesday, October 3, 2012

Bagaimana prosedur untuk buat rawatan di hospital?

Assalamualaikum..
Ramai yang bertanyakan aku macam mana aku mulakan rawatan di hospital.Ya..dulupun sebelum aku buat rawatan aku tak tau sangat pasal benda ni..Aku dengan ramai yang cakap susah untuk dapatkan rawatan di hospital.macam2 prosedur depa nak.Bila dengar cakap2 tu aku rasa malas sangat..Tapi aku fikir sampai bila.Kakak kat opis ni cakap kalau nak buat rawatan hospital seeloknya bila usia perkahwinan dua tahun ke atas..kalau bawah pada tu rasanya tak dilayan.

Dan bila usia perkahwinan aku mencapai usia 3 tahun aku tidak teragak2 untuk cek di hospital.Tapi sebelum tu aku p cek dulu kat klinik pakar swasta.Macam aku di alor star ni aku p ke klinik pakar puteri kat simpang kuala.So masa mula aku p aku duk karang ayat apa aku nak cakap kat doktor ni..Then bila sampai klinik aku pun cakap kat doktor period aku tak stabil.Dan aku inginkan anak.Lebih kurang 3-4 kali jugak aku ulang alik klinik pakar ni.Sebabnya setiap bulan aku kna makan clomid.So bila hari period saja doktor suruh p klinik ambik ubat.Tapi dah banyak aku makan masih x de apa2.Aku pun suruh doktor buat surat refer ke hospital kerajaan.Maybe disebabkan aku kerja gomen so aku rasa senang kalau ke hospital.Ada GL dan tunjuk je.

Aku diarahkan oleh doktor klinik pakar ke bahagian O&G di hospital.First aku p rasanya dalam bulan 4 ke 5 macam tu tahun ni..Tapi tak ingatla..Dan permulaan appoinment aku disuruh oleh nurse disitu untuk ke BP Lab di jalan teluk wanjah untuk cek darah.Dua kali kena cek.Aku dah lupa hari keberapa.Tapi kalau hampa p nanti nurse akan tulis kat satu note kena p hari ke berapa.Lepas tu sperm suami kena bawak ke BP Lab jugak untuk dikaji.Aku jugak disuruh untuk buat HSG di PMC.Tapi sampai sekarang aku x buat lagi.First aku p PMC nak buat doktor cakap hari period ke 15 dah x boleh buat.Takut nanti ada janin.Seeloknya HSG dibuat pada hari ke-10 selepas period.HSG ni lebih kurang X-ray bahagian dalaman kita.Dan bulan berikutnya aku nak buat miss P aku tak datang sampai 2 bulan..adoii..Dan bilan miss P datang bulan posa pulak..haiiissshh..dugaan betoi..Lastly aku ambik keputusan lepas raya untuk buat HSG..Satgi aku sambung pasal HSG aku kat bawah.

Dan bila semua da siap dan selepas seminggu result pun dapat aku pun pergi balik ke hospital.Bila kat sana baru aku tahu bukan aku sorang je yang alami nasib ni..Masih ramai lagi yang senasib denganku..Ada satu kapel tu masalah dari suami dia dan doktor sarankan untuk buat IVF terus.Sebabnya kalau buat IUI pun x dak apa2 harapan sebab suami yang bermasalah..Ya ALllah takutnya aku dengar masa tu..Untuk pengetahuan masa aku masuk bilik doktor tu aku dan suami dan sepasang lg suami isteri.So bila doktor cakap kat pasangan tu aku dapatlah dengar.dan bila tiba turn aku doktor cek semua result dan Alhamdulillah..aku dan suami tiada masalah.macam2 ditanya masa tu.Dan disebabkan kedua2 x dak masalah so proses seterusnya akulah yang kena buat semua ni..hehe..redha je lah walaupun takot..First time buat TVS aduhh..sakit gila..Nasibla baik je doktor tu..

Berbalik pada HSG sampai sekarang aku masih x buat..Dan akhir jumpa doktor baru ni dia cakap aku tak payah buat lagi..hahaha..selamat..So x payahla buat lagi..

Begitulah prosedur dan permulaan aku ke hospital..Buat masa ni aku masih lagi on clomid dan if miss P datang next month depa nak tengok tarikh utk buat IUI..Tapi doktor tu bagi pengharapan yang next month aku tak payah datang jumpa depa lg sbb aku pregnant..Ya ALlah kalaula masin mulut doktor tu.Dia cakap macam tu sebab dia tengok telur aku hasil TVS besar dan elok...:)