Sunday, July 15, 2012

PERASAAN SEORANG WANITA YG TIADA ANAK.

Assalamualaikum..
Posting aku malam ni pendek saja.
Boleh tak jangan hina aku yang tak dak anak ni??
Boleh tak jangan ucap kata2 yang bagi aku sedih??

Pernah masa member office pregnant..seorang pegawai di office aku bawak makanan..Dia cakap ni untuk ibu2 yang mengandung saja..Aku terus balik ketempat sambil air mata bergenang.

Harini terjadi lagi..Aku letak gambar baby comel pakai tudung dekat dekstop office..ada sorang pegawai tu cakap comelnya..anak sapa ni??
Lepas tu sorang pegawai lagi cakap..alah tu bukan anak dia..dia mana boleh beranak..duk buat x jadi2..

Aduss..aku hanya mampu tersenyum..tapi sebenarnya hanya Tuhan saja yang tahu..Aku keluar pergi tandas dan membasuk muka.Air mata keluar tanpa aku sedar.

Siapalah aku untuk jadi begini??Aku tak mintak semua ini..Kalau boleh sedari awal kawen aku nak anak..Tapi Allah maha mengetahui segala2NYA..

48 comments:

Cik Eka said...

bersabar kak..eka doakan semoga akak akan dapat baby yg comel..
yang penting akak usaha kan..
jadikan kata2 dorang tu pembakar semangat akak..

ayucinta said...

Insyaallah eka..tanx doakan akak..:)

Cik Wani said...

sayu wani bace entry akk... bersabr ye kak.. anggp ni as a ujian akk as permpuan n wife.

kami sume ttp doakn akk..be strong sis! =)

ayucinta said...

TIME KASIH CIK WANI..

DiyaTheAuthor said...

sabar ye ayu...dhia pun masih lg berusaha untuk baby...rezeki allah tentukan just ignore kata2 org..i know perasaan ayu sama mcm dhia.always rs down seketika dulu but kembali berdiri dgn satu je motivasi :
'Allah ada perancangan yang lebih baik utk kita sebab tu apa yg kita mahukan kadangkala tak dpt, tp something yg tak dijangka akan datang mencurah nanti. :)' sesuatu yg lebih hebat dr org2 yg selalu berbicara negatif ttg kita :)

wafico shawls said...

sabar kak ayu.. fie pun selalu kena.memang mulut manusia tak boleh nak control.tapi bukan ke allah yang esa menentukan segala2nya dan manusia tak boleh mempertikaikan rancangan yer.. hug kak ayu.. walaupun jauh.

cik chinta said...

mgata org sbb dia x kn lagi, sbrla, usaha dan doa, tuhn lebih tahu sgalanya.

Faqihah Husni said...

Lek lah akk. Allah tahu yang terbaik. Rezeki akak nak dapat anak tu ada, cuma mungkin belum masanya lagi. Ada hikmah disebaliknya..

Mungkin Allah tak bagi akak anak, Allah bagi akak rezeki jualan shawls akak tu. Semakin maju kan? ;) Nanti kalau akk ada anak, mesti agak susah nak uruskan perniagaan akak. Nak packing barang lagi, anak lagi kan. So,bersabarlah.. Rezeki akk nak dapat anak tu ada, tapi belum tiba waktu yang sesuai :)

nadya lee said...

wlaupun belom kawen, tp tetap sebak baca post ni..ingatla Allah xkan uji hambanya yg lemah..akak kuat...insyaallah ada rzeki nti..allah perancang yg terbaek :)

Encik Nort said...

sabaq... mulut org...selebar mana pon tapak tangan kita ni..bukannyer leh tutup mulut org.... jgn jemu doa.. moga ada senyuman yg terukir 1 ari nti....

Cik Eka said...

sama-sama kak...
semoga akak tabah ya...

iffah imani said...

biarkan jer lah kan...ujian tuhan tiada sapa yang tahu mcm tu juga rezeki kita...hanya dia yang tahu...Bersabar lah...

cikmerpatiputeh said...

be strong kak...insyaAllah ad rezeki DIA akan bg jugak...

Norasiah Nasir said...

sabar..saya pun menerima nasib yang sama jugak...

tp..rakan sekerja kamu sungguh kejam..dunia bulat..apa yang di lontar akan pusing kembali..

Khairul Bariah Salleh said...

sabar la ayu...akak paham apa yg ayu rasa sbb adik akak pun mengalami nasib yg sama dgn ayu, dh 3 tahun kawin masih belum dikurniakn anak...walaupun adik akak ckp dia tak nak fikir ckp2 org & redha dgn rezeki Allah, tp akak phm isi hati dia sbb akak seorang wanita...ape pun, be strong ye ayu...:-)

Shawl's@ayucinta said...

TIME kasih semua..terharu baca semua nasihat dari korang..

piNky LuCiA said...

sabar ye ayu.. sy pun tak dapat anak lagi.. dah 1 tahun lebih kawin ni.. =)

kita serupa.. =)

Atiqah Adnan said...

jangan amek kisah semua tu.. nanti kita stress.. ayu nangis tak elok... jgn sedih2 ok.. always think yg rezeki Allah itu ada..

qa dulu lambat juga pregnant.. n ramai pesan camnie..

jangan terlalu menharap sgt nanti lambat.. so just jangan fikirkan je.. enjoy je marriage life..^^apa2 org cakap jgn amek kisah.nanti fikiran terganggu hormon kacau..

ayu selalu buat solat taubat, hajat n makan kurma niat dalam hati.. baca yasin..dalam yasin ada 7 ayat 'mubiin' masa sebut mubiin..pasang niat dalam hati.. ok..

all the best!! qah pun teringin nak ayu pregnant.. insyaAllah kita doa dari jauh k sayang..

chaiyokk ayu!!

Cik Puan Nurul said...

hamboi kejamnya mulut org tu ckp camtu..
kalau rasa sakit sangat org tu ckp camtu sound je terus bagitau kita tak suka dia sindir2 dan puakakn kita camtu..
tidak kalo boleh bersabar terus wat bodoh jelah pedulik kan apa org kata..namun jika kita sendiri rasa terluka adalah lebih baik bersuara mana nak tahan kan hari2 diperkotak katikkan..sy dulu penah kena sindir gak xsubur la itulah..tp mengandung juga sudahnya org yg sindir saya tu lak yg lebih lambat ngandung dr saya makan masa bertahun plak.

ayucinta said...

tanx semua yang bagi nasihat kat ayu..ayu dah lali dengan pertanyaan bila nak ada anak bagai..tapi bila kena sindir macam ni terus rasa sedih dan geram.

Nurul Nadia said...

baiknya ayu ... nangis je bila org cakap camtu..kalau saya memang dah kena segala laser paling panas kat muka org camtu...

dioarang ingat buat anak ni utk suka2 ke....ingat nak jadi mak ayah ni for fun ke..bongok org yg ckp camtu..anak dioarang tu elok sgt ke?

haishhhh nyampah...
sabar ya ayu....menjadi parents bukan kerja senang...tanggungjawab itu harus dipikul hingga ke akhirat...

allah maha mengetahui segalanya..
syukurlah ayu masih ada suami yang menyayangi dirimu sepenuhnya...

ayucinta said...

tanx sis nurul nadia..sebak pulak ayu baca komen sis..

Sis dokan utk ayu ek..betul tu..Insyaallah ada rezeki ayu dan suami nanti..cuma bukan sekarang je..

nik rosmawati said...

sabar jea la yg mampu.saya faham perasaan awak.saya pun tak pregnant lagi.

cujen said...

jahantnyeeeeeee cakap camtu...
i know ur feeling coz i pun TTC gak..

Cerita Saya, said...

Salam kak,

Rezeki, jodoh, ajal & maut perkara yang dirahsiakan Allah kpd umatNya. Kalau Allah swt tak bg skrg InsyaAllah dia akan bagi kita akan datang. Cepat atau lambat. Akak jgn rasa sedih or merendah diri bila berbicara pasal anak. Yg penting akak jgn berhenti bdoa dgn Allah. Dia lebih mgetahui yg terbaik tuk hamba dia. Kakak kuat. :)

ishy77 said...

like my sis..hal xde anak@ xboleh beranak mmg xboleh diusik langsung...kuat mna pun mesti kalah jugak dgn perasan..berat mata memandang berat lg bahu memikul. semoga mulut jahat yg mengeji tu dpt balasan setimpal..tabahkan hati ye kak...Tuhan bersama mu...InsyaAllah ada rezeki satu hari nnt..Aamiin

munie said...

situasi kita same..sy pun selalu diperlekehkan mcm tu kat ofis..sedih kan..hanya tuhan yang tahu apa kita rasa..tak pe..sama2 kt doa..moga Allah mendengar rintihan kita untuk punyai zuriat sendiri..amin...;)

Aida Zaida said...

Sabar yea ayu...I'v same feeling like u.. We'r on the same boat.. Mereka akn terus berckp tnpa mnyedari sebenanye isu itu sensitive & menyinggung perasaan kite.. i'Allah bykkn berdoa, Bulan ramadhan penuh berkat ni mungkin Allah nk bg kite anak.. Amin :)Be strong ya!

Liea said...

Assalamualaikum.... Saya google pasal shawl tetiba dpt link your blog. We are in the same boat. Tapi saya tahun ni nak masuk 6 tahun kawin. Zuriat? Insya Allah ada sesuatu yang Allah plan untuk kita. Dengan rezeki dia dan kurniaanNya... Xlama lagi dapatla kita zuriat. Insya Allah.... Allah bagi dugaan buat umatNya yang dia sayang. We are the lucky one!

Jangan amik pedulikla apa org nak ckp. Buakn diorg bagi kita makan pun. Enjoy your life while its only just the two of you! :)

*** tulis memang senang. Dalam hati bila tgk budak2, anak2 org lain rasa marah.dengki.iri hati.Astafirullah... I know its hard tapi kita kena gagah sebab kita antara yang terpilih olehNya!***

Liea said...

Assalamualaikum.... Saya google pasal shawl tetiba dpt link your blog. We are in the same boat. Tapi saya tahun ni nak masuk 6 tahun kawin. Zuriat? Insya Allah ada sesuatu yang Allah plan untuk kita. Dengan rezeki dia dan kurniaanNya... Xlama lagi dapatla kita zuriat. Insya Allah.... Allah bagi dugaan buat umatNya yang dia sayang. We are the lucky one!

Jangan amik pedulikla apa org nak ckp. Buakn diorg bagi kita makan pun. Enjoy your life while its only just the two of you! :)

*** tulis memang senang. Dalam hati bila tgk budak2, anak2 org lain rasa marah.dengki.iri hati.Astafirullah... I know its hard tapi kita kena gagah sebab kita antara yang terpilih olehNya!***

Anonymous said...

Assalamualaikum dearies,
bace kisah semorg buatkn i teringat pengalaman i,
hmm.. mlslah nk cite sbb dah blalu kn...
lgpn skrg pn i dah preggy, dgn izin Allah, Alhamdulillah :)
tp ape yg penting disini, adalah, kesabaran dan doa.
Allah kasih akan hambaNya yg merintih-rintih merayu bdoa.
sampai saat dan ketika yg tepat, pasti Allah kurniakan jugak zuriat. tapi kite jgn tinggal usaha, doa dan tawakal :)
i doakan agar Allah makbulkan semua doa kalian utk mndapat zuriat.
Harap kalian mndoakan sy selamat shgga melahirkan :)
Jgn putus asa ya! jgn btrusan bsedih!
Allah kn maha Adil ;)

ummie-shoppe said...

kita senasib... sy pun tgh down. balik kg ja orang tak habis2 tanya.. yang sedih lagi orang cakap mandul. tapi sy dh tak pedulik kan apa org cakap.. yang penting hubby sentiasa support kita.. bykkan berdoa padaNya.. Moga dikurniakan zuriat.. Sama-samala kita usaha.. =)

Anonymous said...

Percaya lah....Allah lebih mengetahui..

LiEzA said...

Eeeee jahatnya mulut..cubit2 baru tahu...rezeki kan Allah yg bg..in shaa Allah ada nnt rezeki kita.. Ameen~

RinduSepi said...


juz nk tumpang share nasib yg same utk meringankn bengkak dihati...sy dh 2 thn lbih kwin, tp smpai kini blm dikurniakan rezki utk menimang zuriat lg...dh mcm2 sindirin yg pedih,pahit, pedas semuanye ade berbekam dihati ini,hanye Allah sje yg thu betapa sakit dn siksanye hati mngung mulut2 tempayan nie..
tiap kli blik kg, ade saje makcik2 tua yg mulut lazer ckp mnykitkn hati.. "2 org jer?mane ank?ape 2 thn kwin xde ank lg?NIE XPANDAI BUAT NIE...., org lain sebln kwin trus lekat, xkn awk msih brdua lg"..." eee tlg la..nk aje sy sound mkcik tue blik..dia igt buat ank ni mcm phostostat kertas ker..eee dia xsedar ke yg rezeki ni semua dtg dr mn..? actually mkcik nie meniaga kt pasar tani...skli ngn mak mertua kite..suara dia plak kuat sgt, main sound2..malu dn geram hnye Tuhan sje yg tau,,my hubby hnye tersenyum, tp kite tau dlm hati dia pilu jgk sepertimna yg kite tgh rase..hanye Tuhan dn pasangan yg senasib dgn kami shj sje yg tahu parut yg tggl di hati ini,,,klu ikutkn bnyk lg kate2 yg mnykitkn hti kite nk share..tpi nnti satu blog nie penuh ng cter kite jelah jwbnye..sampai ke esk pun xhbs bc lg..terima kasih kerana sudi membc luahan hti ini..juz utk melegakan senak didada...xtau mne hndk diluahkan..nasib baik ade blog nie..terima kasih kpd ownwer blog...semoga kwn2 bloger doakan sy dn pasangan yg senasib dgn sy di dikurniakan anak "anugerah yg tidak ternilai dr Allah SWT"..

Zabedah Binti Alang Ibrahim said...

As-salam..ayu bersabarlah...memang mulut orang payah nak tutup/stapler/gam..Ayu bersabar la...Allah dah uji teman2 sepejabat Ayu dgn anak2 yg kalau tidak dididik dgn betul akan bawa mereka ke neraka...Kita tak perlu rasa sedih sbb Allah dh bagi nikmat berumah tangga,jodoh pada kita...Kalau Allah kurnia anak pada kita 10tahun akan datang,kita senyum & bersyukur..andai tiada rezeki,kita tetap bersyukur kerana mungkin ada hikmahnya Allah tidak mengurniakan anak kepada Ayu...Jgn berputus asa dan terus berusaha kerana Allah tidak sesekali mensia2 kan doa kita..semoga kehidupan Ayu & suami lebih baik dan bertambah bahagia...

liyana jasmin said...

Salam.... Sabar hadapi smua dugaan ni..Allah tidak akan menguji hambanya lebih dari kemampuan seseorang..kita diuji begini sebab kita adalah antara golongan yang kuat...jika mereka yang ada anak mengalami situasi begini..tidak mungkin mereka bole bertahan macam kita..mmg agak cemburu bila rakan pregnent..da bsalin..tambah2 yg kawin sbelum kita pon da pregnent..tapi ini smua perancangan Allah..hanya Dia sahaja yang tahu setiap kejadian..hari esok adalah misteri..positifkan minda..manusia yg menyibuk tu..kene ingat..Allah memberi rezeki DAN bole menarik semula rezeki tu semula..beringat je la..ada atau tiada anak..itu adalah ujian Allah untuk kita..sama2 berdoa dan terus berdoa...samping itu..berusaha..inshaa Allah...aminnn... :))

liyana jasmin said...

Salam.... Sabar hadapi smua dugaan ni..Allah tidak akan menguji hambanya lebih dari kemampuan seseorang..kita diuji begini sebab kita adalah antara golongan yang kuat...jika mereka yang ada anak mengalami situasi begini..tidak mungkin mereka bole bertahan macam kita..mmg agak cemburu bila rakan pregnent..da bsalin..tambah2 yg kawin sbelum kita pon da pregnent..tapi ini smua perancangan Allah..hanya Dia sahaja yang tahu setiap kejadian..hari esok adalah misteri..positifkan minda..manusia yg menyibuk tu..kene ingat..Allah memberi rezeki DAN bole menarik semula rezeki tu semula..beringat je la..ada atau tiada anak..itu adalah ujian Allah untuk kita..sama2 berdoa dan terus berdoa...samping itu..berusaha..inshaa Allah...aminnn... :))

liyana jasmin said...
This comment has been removed by the author.
Warna Kehidupan said...

memang pedih bila dihina begitu..saya pun pernah mengalami dan sedang mengalami situasi seperti anda..sedangkan saya pun tak mahu campur tangan urusan mereka..insya Allah mudah-mudahan Allah swt berikan zuriat anak soleh pd kita amin..lgpun syurga milik Allah swt..rezeki depa pun Allah swt bg..cuma sy sedih sgt bila org lain menghina suami sy sb tiada zuriat sedangkan kami tiada masalah kesuburan cuma bergantung pd rezeki Allah swt..takpa Allah swt pasti SAYANG pd kita kerana kita insan yg SABAR amin..Nabi Muhammad saw yg akan sambut kita di pintu syurga,insya Allah

amy mar said...

Ass...sy nk berkongsi sedikit tips utk preg cpt....ni sy cb sndr dan Alhamdulillah sy dan kwn2 pn dh preg...skrg ni preg 7mggu...ok..biar sy bgtau dl kisah sy...sy ade ank 6org tp mengalami liku2 preg yg mencabar...ank pertama sy kawen setahun br preg...ank kedua slps 4thn br preg..ketiga dan keempat setahun sorang, ank kelima slps 6thn br preg tp sblm tu sy kn kandungan luar rahim dan sy preg ank kelima hanya ade sebelah ovari kiri...ank keenam slps 4thn dan skrg tgh preg ank ketujuh...adk cb bt mcm ni...slps bersama dgn suami agkt kedua belah kaki mengadap dinding , tinggikan buntut dgn bantal..bt mcm tu dlm stgh jam..jgn turun katil atau pegi cuci lps tu...bleh cuci esok pg atau subuh ...slps solat amik tgn kanan usap perut dan bc ayat kursi 3kali dgn niat kurniakan ank yg soleh/solehah...InsyaAllah. ..kita cm ikhtiar...satu lg..jgn pkai produk2 kecantikan yg berasaskan bahan kimia, ape2 supplement kecantikan jamu stop dl..vit atau asid folic digalakkan utk org yg nk preg...cb minum susu waktu bgn tdo dan sblm msk tdo...diet yg sempurna akn menggalakkan pertumbuhan janin..daging supplements terbaik..cb la ye...sy dh cb dan Alhamdulillah mmg berkesan...mesti bersama suami waktu subur..iaitu sebelum 4-5 ari sblm period ..selepas period dlm seminggu tu mmg subur.. kita bleh rs waktu subur kita adalah waktu kita bersama suami ovum kita akn mengembang utk menerima sperma kita akn rs bdn kita pns dan kita akn rs over performance..itu la waktu subur..suami pn kn amalkan pemakanan seimbang dik...jgn la bg dia minum kopi utk kuat ke majun ke..tkut sperma cair...nk pekatkan sperma srh dia mkn telur separuh msk stiap pg...susu ade lah bekalan yg plg sempurna utk suami istri...sm2 usaha..bkn stakat istri je....slmt mencuba..smoga mendapat berita gembira dlm waktu terdekat...

Anonymous said...

pagi ni saya saja google TIADA ANAK,bnyk jugak entry yg keluar. bila saya baca semua rs sedih sgt.. smpai menangis2 dpn PC, sebab sy pon mengalami masalah yg sama. saya baru setahun lbh kawin, thn dpn bln 2 masuk 2 tahun, umur makin meningkat. entah lah.. sy berserah je.

bl org tny dah berapa lama kawin? setahun lbh. diorg ckp rileks lah, br setahun lebih. baru lg. tp sy tgk kwn2 sy yg kawin lg lambat dr sy dah ade anak 1. dah pregnant. sy? hurmmm...

sy dah 5 bulan xperiod. everytime nk period je kne makan ubat hormon doc bagi. dlu sy pnh buat check up sblm kawin kat hospital pakar, dia ckp nothing serius, cuma hormon sy x balance. doc suh sy trn kan berat badan. tp rsnya sy xde la gemok sgt. 65kg je. kwn opis ni lg gemok dr sy pon sebulan kawin dah pregnant.

so sy buat kesimpulan xde rezeki lg.

Anonymous said...

Setiap manusia allah swt datangkan ujian berbeza2....bila sy baca cerita ni buat air mata sy begenang dh bermcm dugaan yg sy terima sepanjang ini...6th sy usaha untuk mendapatkan cahaya mata sendiri mungkin belum ada rezeki lg, memang bagi yg x merasa mereka akan ckp mcm2....tapi percaya lah allah swt lebih mengetahui apa yg terbaik buat hamba2nya....in syaa allah....jika ada anak suatu hari nanti walaupun seorang mungkin lebih baik qualitinya utk menjadi ank yg soleh dan solehah dambaan kita...bersangka baiklah sentias pada maha pencipta kerana dia lebih mengetahui....wallahualam...

Anonymous said...

Sabda Rasulullah "orang yang mandul itu adalah orang yang mempunyai ramai anak tetapi anak-anak itu tidak memberi sebarang manfaat kepadanya ketika dia meninggal dunia"

nazifa mazman said...

Bila sy baca kisah ramai yg blm d kurnia kn zuriat.sy turut bersedih.s dh kawen setahun tp masih blm d kurniakan anak.kadang2 sy jd takot memikir kan takot tk d kurnia kan zuriat...Ya Allah berikan lah kami zuriat yg soleh dan solehah .amin.

nazifa mazman said...

Bila sy baca kisah ramai yg blm d kurnia kn zuriat.sy turut bersedih.s dh kawen setahun tp masih blm d kurniakan anak.kadang2 sy jd takot memikir kan takot tk d kurnia kan zuriat...Ya Allah berikan lah kami zuriat yg soleh dan solehah .amin.

Anonymous said...

Sedi nya bca cmnt smua ne. Sma nasip sy tk mkn ubt hormn tk priod. Smpai bla nk bgntung ngn ubt hormn 2? :-( tuhn ja yg tau prasaan sy nk sngt bby. Fultime duk kat uma sorg tk yg tmankan. Husbnd krja mlm bru plg. Sy da cuba smua pg jmpa doc pkr. Beubt kg. Beurat kg. Mkn ubt hormn (hosptal ). Ubt untk haml beli mahal2 smua pun da hasil sia-sia je. Khwin da thun da bekarat da. Cek smua tk da msla. Nta. . .la smpai bila than bg cbaan ne bingung sngat :-(

Melody Nur said...

Nasib kita serupa...sedih..mmg sedih...takut jika xdikurnia ank...tp suami selalu ckp...percaya pd rezeki allah...itu sy pegang...sampi skang
..