Tuesday, July 31, 2012

APA HUKUM PAKAI LIPSTICK DI BULAN PUASA??



Assalamualaikum..
Persoalan ini bermain difikiranku setiap kali tibanya bulan puasa..Boleh dikatakan setiap kali puasa pasti aku tertanya tanya apakah hukum memakai lipstick di bulan puasa..Banyak yang aku dengaq..ada yang kata boleh..ada yang kata x boleh..aku pun confuse..
Opss aku pakai ni bukan sebab nak bagi bibir ni merah ka apa..tapi sebab bibir aku kering..bila pakai rasa lembap sikit..
Bila aku google2 kat mrs google pun banyak jugak pendapat.

1."Pertanyaan:
Assalamu ‘alaikum. Ustadz, saya mau tanya, apa hukumnya memakai lipgloss atau lipstik ketika puasa? Apakah membatalkan puasa?
Alkatiri (queen**@***.com)

Jawaban:
Wa’alaikumussalam.
Semua bahan kecantikan yang diletakkan di kulit luar, baik yang berbau maupun yang tidak berbau, baik untuk pengobatan dan pelembab maupun untuk kecantikan, atau tujuan lainnya, tidaklah termasuk pembatal puasa, kecuali jika orang yang memakai obat-obatan tersebut menelannya.
Sementara, sebatas ada rasa di mulut, tidak memberikan dampak buruk bagi puasanya, selama tidak ada bagian sedikit pun yang tertelan ke lambung.
Syekh Abdul Aziz bin Baz, dalam Majmu’ Fatawa, pernah ditanya, “Apa hukum menggunakan celak dan peralatan kecantikan lainnya di bulan Ramadan? Apakah bisa membatalkan puasa?”
Beliau menjawab, “Bercelak tidaklah membatalkan puasa, baik bagi lelaki maupun wanita, menurut pendapat yang paling kuat. Hanya saja, menggunakan benda ini di malam hari itu lebih baik bagi orang yang puasa. Demikian pula, pengaruh dari penggunaan obat perawatan wajah, seperti sabun, minyak, dan yang lainnya, yang hanya mengenai bagian luar kulit, termasuk pacar, make-up, dan semacamnya, semua itu boleh dilakukan oleh orang yang berpuasa. Hanya saja, tidak boleh menggunakan make-up jika bisa membahayakan wajah. Allahu waliyyut taufiq.” (Majmu’ Fatawa Ibnu Baz, 15:260)
Syekh Muhammad bin Shaleh Al-Utsaimin pernah ditanya tentang hukum menggunakan krim bagi orang puasa, untuk menghilangkan kekeringan di bibir.
Beliau menjawab, “Diperbolehkan bagi seseorang untuk melembabkan bibir atau hidungnya dengan menggunakan krim, atau membasahinya dengan air, dengan kain, atau semacamnya. Namun, perlu dijaga, jangan sampai ada bagian yang masuk ke perutnya. Jika ada yang masuk ke perut tanpa sengaja maka puasa tidak batal. Sebagaimana orang yang berkumur, kemudian tiba-tiba ada bagian yang masuk ke perut tanpa sengaja, puasanya tidak batal.” (Majmu’ Fatawa Ibnu Utsaimin, 19:224)
Allahu a’lam."
2.Memakai Gincu di Bulan Ramadan
Soalan
Pada bulan Ramadhan ini apakah hukumnya kalau seorang wanita ketika berpuasa memakai gincu 'Lipstik'?
Norafida, KL
 Jawapan
Wanita yang berhias diri seperti memakai wangian, lipstik dan sebagainya ketika ke luar rumah hukumnya berdosa, tak kiralah bulan biasa ataupun bulan Ramadhan. Kerana perbuatan seperti itu hanya dilakukan oleh wanita-wanita pada zaman jahiliyah. Namun berhias untuk menyenangkan hati suami, wajib hukumnya, itupun hindarkan memakainya ketika di siang bulan Ramadhan.

Itulah jawapan yang aku dari hasil kajian aku di google..Sapa2 yang terbaca post ni yang tau jawapan yang sebenaq habaq sat na..:)terima kasih..

Wednesday, July 18, 2012

AKHIRNYA UPT SAYA POSITIF..ALHAMDULILLAH..

Assalamualaikum..Cer tengok gambaq kat atas tu..Dah positif..Semalamkan aku p farmasi beli upt test..balik rumah x sabaq nak buat..

Dengan penuh semangat masuk toilet aku cek dan waaa tak sangka naik 2 line..tapi yang aku pelik line C setengah belah kanan dan Line T setengah belah kiri..aishh kenapa jadi line sekerat sekerat ni..Tapi x palah janji double line..

Tiba tiba
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
aku dengar bunyi jam..adoii..mimpu rupanya..huhuhu..bangun2 terus aku tersenyum..haha..mimpii..patutla line sekerat sekerat..ekekeke...

Sunday, July 15, 2012

PERASAAN SEORANG WANITA YG TIADA ANAK.

Assalamualaikum..
Posting aku malam ni pendek saja.
Boleh tak jangan hina aku yang tak dak anak ni??
Boleh tak jangan ucap kata2 yang bagi aku sedih??

Pernah masa member office pregnant..seorang pegawai di office aku bawak makanan..Dia cakap ni untuk ibu2 yang mengandung saja..Aku terus balik ketempat sambil air mata bergenang.

Harini terjadi lagi..Aku letak gambar baby comel pakai tudung dekat dekstop office..ada sorang pegawai tu cakap comelnya..anak sapa ni??
Lepas tu sorang pegawai lagi cakap..alah tu bukan anak dia..dia mana boleh beranak..duk buat x jadi2..

Aduss..aku hanya mampu tersenyum..tapi sebenarnya hanya Tuhan saja yang tahu..Aku keluar pergi tandas dan membasuk muka.Air mata keluar tanpa aku sedar.

Siapalah aku untuk jadi begini??Aku tak mintak semua ini..Kalau boleh sedari awal kawen aku nak anak..Tapi Allah maha mengetahui segala2NYA..

Saturday, July 7, 2012

WALIMATULURUS IRINE NADIA & AMIRUL DI PERLIS.

Assalamualaikum..
Alhamdulillah harini plan semuanya berjalan dengan lancar.
apakah..apakah..

WALIMATULURUS IRINE NADIA DAN AMIRUL
7.7.2012
BESERI, PERLIS.

Awalnya aku dah plan dengan Ezmaliza Ezrik nak p sesama.Suruh ezma tunggu kat Masjid Seriab.Sekali en suami aku yang kerja balik dah lewat.Ezma p dulu dengan anith.Dalam hati ni bedebar2 jugak.almaklumlah tuan rumah pun x kenal.Rumah lelaki pulak tu.Nasiblah ada kawan facebook iaitu Norshawani Yahya ikut sekali.Masa dah sampai dan salam  aku dengan ketaqnya tanya tuan rumah ni rumah pengantin Irine ka?Bukan takut salah rumah tapi nak bagitau yang aku ni mai sebab kawan irine.Takut jugak satgi orang tertanya2 sapalah mereka2 ni.

Mata duk merayap-rayap cari Ezma.Manalah ezma ni..sekali ezma mai menyapa..Haa leggaa..
Dalam aku duk makan si Irine dan hubbynya lalu dan tanya Ezma irine nak p mana tu..Satgi x dan nak tangkap gambaq.Cepat cepat aku habiskan makan nasi dan p terus kat irine.Bergambar kat pintu masuk pun jadilah..

Aku bersalam dan mencium pipi Irine.First time ok aku jumpa irine ni.Aduhh cantiknya ciptaan Tuhan ni.Sangat cantik dan sepadan sangat dengan suaminya.

 Jom cuci mata dengan gambar2 ni dulu..hehe..


 Aku,Ezma dan wani.
 Irine tengah sibuk melayan tetamu.
 Jeng..jeng..Cantikkan Irine..berbeza dengan aku yang 'comel' itu..haha..
 Pengantin lama dan pengantin baru.
Berbeza en suami dan suami si Irine ni..apapun aku sayang suami aku..:)

 Aku dan wani dengan pengantin..Semua mata tak tau tengok kamera mana.Mata aku je yang betoi..
 Candid..x sempat nak senyum ok
 Kesian Irine penat melayan tetamu.
 Irine Nadia Marcello
 Wani dan ezmaliza ezrik.
Kepada adik kesayangan Ezma..
Ezma tadi akk macam nak nangis sangat.Lepas ni jangan lupa akk tau.Ingat tak lagi masa first time kita jumpa?Masa tu kita nak shoot tudung kat masjid zahir.Masa tunggu ezma nak mai tu akak ketaq dan tak tentu arah tau.Masa tu akak risau kalau ezma x suka dengan tudung2 akak.Tapi lepas jumpa ezma akak terus sukakan ezma.Sebab ezma ni baik sangat.Seorang yang very humble.Abang faizal pun puji ezma tau.Lepas tu ingat tak ezma mai makan udang ketak kat rumah kak ayu.Akk risau jugak masa tu takut tak sedap.Tapi alhamdulillah ezma suka makan udang tu sampai ezma cakap tadi bawak balik KL 10 KG..Fuuhh dasyat betul penangan udang ketak.
Ezma ingat tak kita shoot untuk paper Harian Metro??Ezma cantik sangat masa tu.Pandai ili mekap.
Tadi masa hantar ezma kat kereta aduhh akk rasa sebak sangat.Akk tak tahu bila pulak nak jumpa ezma.Ezma jangan lupa ek mai kedah.Kalau mai sini mai ja tidoq rumah akak.
Apapun ezma semoga ezma berjaya dunia dan akhirat.Nanti kawen jangan lupa panggil tau.Insyaallah akak dan abang faizal p..

Selepas je balik dari Perlis aku dan en suami p ambik anak sedara aku aka anak angkat ni p stadium darul aman.Kat sini ada Hari Penyayang Yayasan Sultanah Bahiyah.Masa aku p ni banyak acara dah habis.So aku melawat je la gerai2 yang ada.Dapatlah aku beli buah manggis yang aku mengidam.
 Semangat ja aku p stadium pakai jubah..hehe..
 Ok..kereta aku diambik untuk buat pameran.Ramai jugak yang tangkap kereta aku ni..Terima kasih na sebab sudi ambik kereta ni.
 Yang tadi kereta aku..Yang ni pulak kereta en suami aku..Depa ambik kereta suami isteri utk dijadikan bahan tontonan..

 Peace!!!
 Nurul Syazlina..Si kecik yang pandai cakap ok.Tak terlayan aku dibuatnya.
En suamim dan perasaannyya.haha..

Oklahh..apapun aku nak ucapkan tahniah kepada Irine dan amirul.Semoga kekal hingga ke akhir hayat.

Thursday, July 5, 2012

KELIRU..:(

Assalamualaikum..
Tajuk yang ringkas untuk hari ini dan jugak minggu ini.

Hari ini genaplah sudah 35 hari period aku tak datang.Aku sangat keliru dengan situasi sekarang ni.Masa aku p hospital bulan lepas aku ada tanya doktor kalau aku tak mai period dalam masa seminggu macam mana..Doktor suruh aku makan ubat turun darah.Tujuannya supaya aku dapat on clomid dan juga buat rawatan selanjutnya.

Sebelum aku makan ubat turun period yang diberi nama medroxyprogesterone aku cek upt dulu.Manalah tahu ada rezeki..tapi setelah dua kali aku buat hanya satu line je yang naik aku tekad makan ubat tu.

Sejak aku makan ubat tu perut aku rasa berangin semacam ja.Lepas tu rasa cekang sangat kat bahagian bawah perut.Maybe period nak turun kot.Tapi sampai hari ini x de apa yang turun..Aku nak taulah sapa2 pernah makan ubat ni??berapa hari period akan turun dan kalaula ada janin tapi kite makan ubat ni kemungkinan tak janin kita akan gugur??

Aduss diriku sungguh keliru..Ya Allah bantulah hambamu ini..

Catatan pendek untuk hari ini..