Thursday, May 3, 2012

PETANDA SUBUR DARI USTAZ JAMIL.

Assalamualaikum..
Sebelum aku bercerita lebih panjang izinkan aku untuk memberitahu post kat bawah ni mengenai wanita.Bukan aku nak loqlaq atau sebaliknya.Sama2lah kita tahu mengenai ini dan mendapat satu lagi tips nak tahu waktu subur.
Semalam aku ada storykan pasal aku berjumpa seorang ustaz.Kat bawah ni dialog antara aku dan ustaz sambil diperhatikan oleh en suamiku.

Ustaz : tak rasa bila awak subuq?
Aku : Emm..(malu sebenaqnya)
Ustaz : x payah nak malula..kalau malu macam mana nak berubat.
Aku: emm rasa perut sebu dan keras.
Ustaz : Lagi..
Aku : (dalam otak duk pkiaq apa lagi ek..takkan aku pompuan pun x tau..ustaz ni laki pun tau)..aku diam.
Ustaz  : Nak tau ka?banyak sebenarnya tanda subur ni.Yang paling mudah bila kita kencing akan keluar cecair jernih yg x putus bila ditarik.Cecair tu keluar sekali saja dalam sebulan.

Maksud ustaz tu mukus atau lendiran yang keluar dari faraj kita.Berwarna jernih dan tidak putus apabila ditarik.
Contoh seperti gambar dibawah :


    Cecair mukosa berwarna jernih sepeti putih telur memberi petanda bahawa telur mula dilepaskan dari ovari atau fasa ovulasi berlaku. Waktu ni betul2 subur. :)


Ustaz : Lagi kalau nak tau dalam banyak hari tu satu hari kita teringin sangat nak bersama dengan suami.Nafsu kita akan jadi bertambah time tu.

Aku dan Suami pandang memandang sambil senyum..hehe..

Ustaz  :Kalau nak tau lagi time subur puting akan jadi tegang.

Aku  :Dalam hati.."Ishh malunya aku..ustaz ni lebih tau pada aku.."

Ustaz: Faham x lagi??

Aku : Faham ustaz..

Lepas tu ustaz pun mulala membaca ayat2 al quran.

Itulah tanda2 yang ustaz tu bagi pada aku.Bagi aku ustaz tu bukan nak ambik kesempatan tetapi nak memberitahuku yang dari awal memang x berapa nak tahu pasal waktu subur ni.Ustaz tu kata x semua orang akan dapat waktu subur hari ke 14.So kenalah tahu tanda2 yang diberi.Selain pada tu lupa aku nak tulis badan kita akan berasa sedikit panas atau suhu akan meningkat sedikit dari hari biasa.


24 comments:

~misshuny~ said...

oo...tp kan kalau awal pg tu kuar cecair tu,so waktu subur tu malam tu or malam sebelumnye?hani confius la..

hani baru jadi follower akak..before ni jadi silent readers je..=)

ayucinta said...

hani : rasanya hari yg keluar tu..means malam tu..bukan mlm seblumnya..tp seeloknya on malam sebelum tu..hehe..

yeke?tq ek jd silent reader akk..:)

~misshuny~ said...

oo...tp hani bersama malam tu..hehe...malam sebelum tu xbersama pun..hani pjj akak..jumpa hubby sminggu skali jer..so peluang nk bersama time subur tu jarang la.huhu..


@honey sakura yg kenalkan blog akak..hani slalu bercerita ngan dye kiraan time subur nie..pastu dye bagi link blog akak..katanya banyak info2 yg berguna..memang betul pun..sebab tu hani suka view blog akk..=)

hani doakan akak cepat dpt zuriat=)..amin..

ayucinta said...

yeke hani??okla tu on malam sebelum tu sbb stahu akk sperm boleh hidup 48 jam..dan atas apa yg akk kaji boleh mula on selang sehari..:)

hehe..yeke??tq tau..sama2lah kita berdoa ek..
hani dah kawen berapa lama?

~misshuny~ said...

baru sbulan lebih akak..hehe...16 mei ni baru cukup 2 bulan..=)..

sama2 kita berdoa supaya cepat dpt zuriat..=)..hani muda lg..tp hubby hani dah 36..tu dye memang nk sgt ada baby...

Shawl's@ayucinta said...

x pe hani..sama2lah kita berdoa ek..:)

tahniah n selamat pengantin baru..

Reen Tart Nenas said...

thanks for sharing :)

arezura said...

owhh klu ade kuar lendir tu maknye time tu kiter subur lh ek..sy ingt kn ape lh keluar lendir plk..sebebnya ade dgr gak tp x tau plk yg cm nie..thankss...

Shawl's@ayucinta said...

welcome dear..:)

LanaBusyBee said...

thanks ayu share this info...lana sendiri dh try, tgk ada lendir mcm ni, terus bgtau hubby, 3 hari on love miahaha ^^...lana sama la dgn ayu, bulan 6 ni cukup la 2 thn kawen, xde anak lagi huhuhu

Anonymous said...

salam kak..sy nak tny lah..kalau badan kite ni sihat sgt (gemuk) betul ke susah dapat anak?

ain said...

nk tanya klu lps bsma air mani kluar smla.kdg2 bla bgn pagi.knp ye..dh 2 thun 2 kwin.pnh ggur skali.

Hanim Mansor said...

Aslmkm seme. tmpg bg opinion jgk. rasenye psl air mani keluar semula tu biasela. tp bukan semua yg masuk tu keluar. sbb sperm mmg byk sgt2. beribu-ribu berjuta-juta.Pengalaman sy pun, mmg selalu keluar semula bila bgn pagi. Yang penting lps je bersama tu, jgn terus basuh, rilex dulu.Sy baru je buat pregnancy test, dan alhmdulillah positif pregnant utk anak ke-2.Sy doakan kwn-kwn kat sini akan dapat rezeki anak tak lama lg, InsyaAllah...

Hanim Mansor said...

Aslmkm seme. tmpg bg opinion jgk. rasenye psl air mani keluar semula tu biasela. tp bukan semua yg masuk tu keluar. sbb sperm mmg byk sgt2. beribu-ribu berjuta-juta.Pengalaman sy pun, mmg selalu keluar semula bila bgn pagi. Yang penting lps je bersama tu, jgn terus basuh, rilex dulu.Sy baru je buat pregnancy test, dan alhmdulillah positif pregnant utk anak ke-2.Sy doakan kwn-kwn kat sini akan dapat rezeki anak tak lama lg, InsyaAllah...

jajai said...

salam. nk tanya sikit. spatutnye cecair yg keluar tu org yg da kawen jke mngalaminya? sbb sy blum bkawen tp ade klua ccair mcm tu jugk n kdg2 ade yg sdkit pejal.

jajai said...

salam. nk tanya sikit. spatutnye cecair yg keluar tu org yg da kawen jke mngalaminya? sbb sy blum bkawen tp ade klua ccair mcm tu jugk n kdg2 ade yg sdkit pejal.

Nur Azila said...

as'salam kak.. thanks info ni. selama sy carilah juga "kenapa ada keluar cecair jernih dari faraj" . risau juga mana tahu ada masalah dalaman.. alhamdulilah, rupa2 nya ia waktu subur.. hehe..setiap bulan mesti ada. sebelum dtg haid.. :)

sekarang dah tak risau lg.. terima kasih.. :)

Anonymous said...

salam nak tumpang tanya jugak.adakah mani yang kluar lepas besama tu nomal atau besenye kluar smula lepas bgn pg jer.?

siti zubaidah said...

Mcm mana pula kalau die bukan lendir..tetapi bewarna jernih dan seperti air..tiba2 je keluar

siti zubaidah said...

Mcm mana pula kalau die bukan lendir..tetapi bewarna jernih dan seperti air..tiba2 je keluar

zafairMAS_shakleeSITE said...

Hai, bgs info ni sgt bgune, sblm ni pnh jgk jd cm ni tp mse tu blm kawen tkt jgk.. If da tlepas 2-3hari d pluang ag k..

Anonymous said...

Hi...klu keluat benda ni 2 kali sebulan..mmcmna pula

Anonymous said...

kak macam mana nak bezakan tu air mani atau lendir? Lendir ni kluar kena mandi wajib tak?

Anonymous said...

Kalau lendir pd siang hari means malam boleh bersama kn? Utk esok dan Lusa di kira hari subur ke kak? Atau semasa lendiran keluar saje dianggap subur?