Thursday, February 23, 2012

ALKISAH PI HOSPITAL EPISOD 1.




Assalamualaikum..

Semua sedia maklum yang aku sekrang ni teringin sangat nak dapat anak.Ada yang cakap "Allaa baru kawen..org tu..org ni da kawen 10,20 tahun x dak anak.."itu orang ok..ni aku..aku cukup pantang kalau ada yang cakap macam tu..aku taula mmgla baru nak masuk 3 tahun..tapi naluri seorang ibu semakin meluap2 dalam jiwa raga aku..biarlah orang lain sampai berbelas,berpuluh tahunpun..tapi aku yang baru ni teringin sangat nak anak..

So banyak benda yang aku dah buat.Dari berubat kampung hinggalah klinik.Tapi masih belum rezeki aku..huhu..(sedih).

Masuk tahun 2012 aku rasa macam ada hepi news saja.Aku da delay period hampir 1 bulan lebih..wahh..aku pun dengan penuh excited buat upt..tapi..tapi negatif..dalam hati aku maybe x detect lagi kot...Simpton2 preggy aku dapat rasa..walaupun bukan mual dan loya tapi aku cepat lapaq..bayangkan baru sj makan 5 minit lepas tu lapaq balik..lepas tu apa yang orang makan semua aku teringin..rasa meleleh leleh ja air liur aku bila tengok orang makan.Terpaksalah aku suruh en suami aku beli.."Abang..ayu nak makan macam budak tu makan..satgi beli tau.."Perut ni tak payah cakapla kembong macam ikan kembong..bila tekan ja keras..Dan bila aku buat upt lagi masih -ve..Oh Tuhan apakah ujianMu kali ini??Aku redha jika aku tak preggy tapi kau turunkanlah Period aku ni.

Dan akhirnya aku ambik keputusan untuk p jumpa klinik pakar sakit puan.Aku pun story moryla kat doktor tu.Dia suruh aku baring dan scan..Dia cakap rahim aku kosong.Maksudnya aku tak preggy.Huhuhu..Akhirnya doktor bagi ubat angin dan jugak turun darah,..Dan doktor jugak buat surat suruh aku ke hospital.Dia cakap utk cek dan buat IUI.Awal tu aku takut nak makan.Aku nak tunggu dalam seminggu.
Hari Ahad lepas aku p hospital.Sebelum tu macam2 bermain di fikiran aku..Takut depa suruh balikla sebab gemok dan mcm2 lagi..Dan bila aku p bahagian pakar O&G aku terus masuk ke bilik no 45.Dan aku bercakap dengan bidan disitu.Tak silap aku nama dia Hajjah Halijah atau kak jah.
Dia buat appoinment untuk aku p balik pada 23 mei 2012.huuhuhuu lambat lagi..Lagi 3 bulan.Tapi sebelum tu aku kena ambik darah dua kali di lab kat luar.dan jugak buat HsG kat PMC.Dia cakap kalau nak tunggu buat kat hospital memang lambat.Jadi dia suruh aku buat kat luar dan bila tarikh bulan mei tu terus bawak segala result kt dia.Tapi sebelum buat ujian darah aku kena datang period.Adoiii..

Balik hospital tu esoknya aku terus makan ubat turun darah.Tapi sampai hari ini tak dak tanda2 aku nak period.Cuma sekarang ni aku moody je..rasa nak marah orang..
Aku tertanya2 kalau aku makan ubat turun darah kalaulah aku preggy macam mane??semua bermain dalam fikiran aku.Sebelum2 ni walaupun period aku irregular tapi tak pernah x datang..hari ni genap 60 hari aku delay period.Ya Allah jika aku tidak preggy kau turunkanlah darah ini..Kasihanila aku..

Emm sampai bila pun aku tak tau..kalau ubat ni habis rasanya lagi 3 hari nak habis kalau x turun jugak macam mane ek..Asid folic da berapa minggu aku stop..Aku lupa nak makan sebab pikir benda2 ni..Kat opis aku sekarang ada 4 orang yang tunggu bulan untuk melahirkan anak..Bilala time aku??
                          

9 comments:

Cik Tqah said...

sabarla kak.. insyaAllah ada rezeki.doa byk2 k :)

LyA SaFaR said...

hehhehe...sabar kak ayu...tp bab yg org dok ckp ala baru lagi...org 10thn kwen xda anak relax jek..relax ke??x taw ape yg bermain kat minda mereka...sama jek dgn kita...setiap saat,miggu,bulan,malah tahun berharap terisi rahim yg kosong ni..moga allah mendengar setiap rintihan kita...bak kata hubby lya..mungkin Allah nk kita sentiasa bersama dan lebih saling memahami...Allah tahu apa yg terbaik yg penting jgn putus berdoa dan meminta padanya...hubby juga selalu pesan, cuba tgk kawan2 yg ada anak,sibuk merungut sana sini bila anak wat hal...x cukup masa berdua..x puas hati ngn suami n isteri...maka kita kena bersyukur...Allah mungkin mahu kita buat banyak persiapan sebelum punya anak..

ups...sory terpanjang laks entry...lya doakan moga ada yg terbaik wat ayu

Anonymous said...

Assalamualaikum,sy silent reader kak ayu,dah hampir setahun kahwin,mcm kak ayu,masih menanti...betol tu,mulut org kdg2,sedap bercakap,yang menanggung..hati kita,tak kiralah berapa lama usia perkahwinan.,tak salah berusaha,lgpun,diri dah sangat bersedia..sy doakan kak ayu dimurahkan rezeki dikurniakan zuriat yang diimpikan..amin~

ketikketok said...

Jika anda telah disahkan oleh klinik mempunyai fibroid, cyst dan dinasihatkan membuat pembedahan..makanlah SALAMON selama 1-2 minggu. Selepas itu buatlah pemeriksaan semula di klinik.

ketikketok said...

Jika anda telah disahkan oleh klinik mempunyai fibroid, cyst dan dinasihatkan membuat pembedahan..makanlah SALAMON selama 1-2 minggu. Selepas itu buatlah pemeriksaan semula di klinik.

MissNick said...

emmm mulut orang ayu ada je yg tak kena....kalau lambat dapat anak pun depan cakap2....kalau anak berderet pun depa cakap2....semua tak kena la...sabar, pekakkan telinga dan banyak2 berdoa....insya Allah akan ada rezeki tu nanti....Allah Maha Mengetahui dan Dia dh buat yg terbaik untuk setiap hamba-Nya....bila kita dh dapat baru kita nampak apa hikmah di sebaliknya...

senyum and happy2 selalu k :)

Puan K said...

salam kenal.... hai ayu... Just nak wish u all the best for the treatment... Sy sekarang pun tgh treatment.. :)

Anonymous said...

berusahalh sesungguhnya Allah amat suka pada hambanya yg tidk berputus asa

LiEzA said...

AsSalam, saya terjumpa blog ayu pg td.. Google psl HSG..dr pg smpai skrg dok skodeng blog ayu.. Best! :) opis mate sya ckp , kita perlu doakan org lain utk dptkn apa yg kita nk.. Jom kita cuba... (opismate tu pun xde zuriat,umo 40+ tp pndai bg nasihat psl zuriat2 ni >__^