Tuesday, January 3, 2012

MENGIRA WAKTU SUBUR BAGI YG TIDAK TERATUR MACAM AKU.

Assalamualaikum w.b.t

Bagi wanita yang mempunyai kitaran haid tetap tentu tiada masalah untuk determine fertile window sebab bagi wanita yang periodnye tetap 28 hari contohnya, fertile window ialah antara hari ke 10 atau hari ke 15 period cycle. So, dah blh judge la kan bila masa yang sesuai. hihi.


Tetapi, ada juga wanita yang mempunyai masalah period tak teratur. Kejap 26 hari kejap 31 hari kejap 28 hari. Haa..tu satu masalah yang agak rumit gak la untuk mengenalpasti bila fertile window ni. huhu.
Kita memang digalakkan eh bukan lagi digalakkan tapi memang wajib menanda d kalendar setiap kali waktu haid. Bermula dengan menyimpan rekod bertulis kitaran haid selam sekurang-kurangnya 8 bulan ke 12 bulan berturut-turut. Tandakan hari pertama darah haid keluar sebagai hari pertama bagi kitaran haid itu.
Cara-cara untuk mengenalpasti waktu subur jika period tak teratur:
  1. Daripada rekod kitaran haid yang kita catat selama sekurang-kurangnya 8 bulan berturut-turut, pilih yang terpendek kitarannya. Tolakkan 18 daripada hari kitaran haid terpendek dah ianya menjadi hari pertama bagi hari pertama kesuburan kita.
  2. Tolakkan 11 daripada hari kitaran haid yang terpanjang dan ianya menjadi hari terakhir kesuburan.
Contoh:
Bulan
Kitaran Period (Hari)
Feb
28
March
29
April
31 (Kitaran haid terpanjang)
Mei
29
Jun
30
July
26 (Kitaran haid terpendek)
Ogos
28
September
30
Jadi,

Untuk hari pertama kesuburan,
Kitaran haid terpendek (26hari) - 18 = 8
Untuk hari terakhir kesuburan,
Kitaran haid terpanjang (31) - 11 = 20
Maka,
Dalam contoh diatas, waktu subur wanita period tidak teratur ini adalah pada hari ke 8 hingga hari ke 20 setiap bulan.

Tadi aku ada buat..tp confuse sikitla..ni hasil kiraan aku.
bulan jun - 18 hari
bulan julai - 26 hari
bulan ogos - 36 hari
bulan sept - 36 hari
bulan okt - 31 hari
bulan nov - 18 hari
bulan dis - 20 hari
(huhh sangat tak teratur ok..sedih je tengok)

Hasil penolakan aku cylcle paling lama ada dua hari.iaitu bulan ogos dan september.yang palling sikit pun ada dua hari.Jun dan nov.So nak tolak macam mane..??
Hasil yang aku dapat adalah pada hari ke 0-25..fuhh..panjang jugak ye...ekeke..
Senang projek mega hari2lah..haha..ops..no komen..:)
"Most of the important things in the world have been accomplished by people who have kept on trying when there seemed to be no hope at all."-- Dale Carnegie
CREDIT INFO : MIRACLE OF LOVE-NORHAZILA-

7 comments:

miss ctkmdsr said...

salam,

x paham la mcm mn nak kire..yg sy dpt pendek 10 panjang 19..mcm mn nak tau..adui ai, pening betul

miss ctkmdsr said...

klu dpt bantu, please inform sy..email di ctkmdsr@yahoo.com.my..tq sgt2

Anonymous said...

Ovulation Calculator...
http://www.babycenter.com.my/tools/ovu/

Anonymous said...

macamanapula utk tahu hr2 subur bg wanita yg dh lbh 1thun tak dtg period?


inform sy di email

anamarissa@ymail.com

DianaJ's said...

Info yg berguna. Saya pun dulu tak reti nak kira2 waktu subur ni. eheh. Lebih2 lg bila saya ada masalah dgn period cycle. 3 bln baru dtg. Tapi, alhamdulillah, lepas ambil GLA Complex, segalanya teratur. Memudahkan saya utk kira waktu subur blk! :D

Masalah haid tidak teratur? Senggugut? Mencari supplement utk kulit sihat? Supplement terbaik utk keluarga tercinta? Meh sggh sini!

♥ Amira Alias ♥ said...

thanks sis..
mula2 pening jgk.. pakai calculate tu tuk yg regular je.. dgn confident jayanye sye key in, rupenye2 salah time...
ptt la cik p dtg. hehehe
info yg bgus tuk period yg xttp ni..
so, boleh dah la planning.. ^_^

linalilo said...

period sy pn xteratur..ssh gak nk kira waktu subur..nak baby cepat!!