Wednesday, January 4, 2012

MENGESAN CECAIR MUKOSA.

Assalamualaikum w.b.t
Terlebih dahulu aku nak mintak maaf kalau ada siapa2 yang membaca post ni yg rasa geli..Tapi untuk pembelajaran apa salahnye sekali sekala kita ambik tahu mengenai perkara ini.
Tidak seperti kenaikan suhu, cecair mukosa muncul selama beberapa hari sebelum hari ovulasi. Cecair mukosa diperlukan untuk menjaga jangka hayat sperma sehinggalah telur dilepaskan. Dibawah ini adelah contoh jenis-jenis perubahan cecair mukosa sehinggalah hari ovulasi.

1.) Cecair mukosa yang likat, putih keruh dan sedikit mulai keluar dari faraj menandakan permulaan waktu subur


  • For some women, they normally have no mucus discharge at all and so, when this scant sticky mucus appears, they are entering the fertile phase.
  • For others, this type of scant mucus may be their “constant discharge” and for them it may not be the start of their fertile phase yet.
  • In the learning phase, until couples are able to recognise and test the limits of their own fertile window, all mucus after the period must be regarded as potentially fertile.
    2.) Cecair mukosa semakin banyak dan berwarna putih


  • This level of mucus would be potentially fertile for all women, because it is more profuse and showing stretchy qualities.
  • It would cause a change in sensation for the woman. She would no longer feel DRY but instead would have a damp, even wet, sensation at the vaginal opening (vulva).
  • Although still quite dense in appearance, it would not be an absolute barrier to sperm. Swimming lanes will be opening up in it and it is becoming alkaline.
    3.) Cecair mukosa semakin banyak dan berwarna seakan-akan putih jernih


  • Now the mucus has more water content, is stretching more, and despite the whitish dense areas, it is definitely showing clearer areas, indicating increasing alkalinity and the opening of even more swimming lanes.
  • The sensation at the vulva would now be much wetter.
    4.) Cecair mukosa berwarna jernih sepeti putih telur memberi petanda bahawa telur mula dilepaskan dari ovari atau fasa ovulasi berlaku. Waktu ni betul2 subur. :)


  • This last photo shows how clear, wet, stretchy and slippery the fertile mucus can become around ovulation and why it is usually compared with raw egg-white. It may not seem quite so clear every cycle, or you may in fact just miss seeing it at this level.
  • Sometimes it may even look a bit brown or reddish, due to tiny loss of blood at this point.
  • When the mucus has this appearance, ovulation is very close. This is the most fertile time of the whole cycle. The last day of this mucus is called PEAK day.
    Selepas ni kalau yang nak preggy macam aku kenala cek..walaupun aku rasa geli tapi demi mendapat seorang zuriat apa salahnya aku berkorban sedikit..:)

7 comments:

eKa said...

gud info...than for sharing...benda cam keputihan juga ke

ayucinta said...

aa..awl tu akn jd mcm kputihan..yg pic last skali tu time nak subur..:)

Cik Eka said...

oh kalau mencair dia subur yer...

ni keputihan jugak mula2 tu kan..perempuan kena tahu ni..kalau berbau ke likat ke atau berubah warna ke takut jangkitan kuman kan kak

Anith Hanisah said...

trgeli skjp..tp info yg bgs ;)

ayucinta said...

semoga info ni kte dpt tahu kesuburannya..:)

Anonymous said...

contoh kte da dpt ,, warne putih 3 ,, nak check yg lasz skli 2 bsoknye ke hry tu jgk ...

Anonymous said...

bole xtlong jwb ,, nqk twu sgt ni