Wednesday, January 25, 2012

AKU SEORANG KERANI.


Assalamualaikum..
Berdiam diri bukan beerti aku lupa ini blog..
Actually aku hanya seorang kerani..sebut betul2 kerani bukan kera..Aku rasa tugas seorang kerani adalah tugas yang perlu di respect selain doktor,lawyer dan lain2 kerja yang besar.
Aku tahu kerani ni hanyalah jawatan ape orang cakap rendah..Orang yang keja ni kebanyakannya ada SPM saja.So orang akan pandang rendah insan seperti kami..Ehh tapi kalau nak tahu ramai yang kerja kerani aka pembantu tadbir ni adalah mereka yang ada diploma dan degree..Aku tak tipu sebab aku sendiri ada diploma..(eleh diploma je pun)..dan ade kakak sorang kat opis ni ada degree..Actually tuan-tuan dan puan-puan kami sebenarnya tidak memilih kerja..Rasanya kalau pilih kerja sampai sekarang rasanya aku tak kerja.

So kepada anda semua janganlah memandang rendah pada kami2 yang bekerja sebagai kerani ini.Sebenarnya kalau tak de kerani kerja pun tak jalan.Bukan aku cakap bos or pegawai tak buat kerja tapi kerja2 seperti surat,minit sapelah yang nak buat selain kerani2 ini..

Actually macam aku kerani di pejabat pelajaran daerah ada hari2 yang aku kena jaga kaunter..So seharian aku akan ditugaskan untuk menjaga kaunter untuk menyambut tetamu iaitu ibu bapa yang datang ke ppd.Ada yang datang nak buat pertukaran,nak itu nak ini dan paling aku tak sampai hati berdepan dengan ibu bapa yang anaknya dibuang sekolah.Aku bekerja di daerah pendalaman jugak..Jadi ibu bapa yang datang kadang2 boleh membuatkan aku menitiskan air mata.Dengan panas dan hujannya datang bawak anak nak bagi anak sekolah..Yang anak muka seposen datang jumpa pegawai..Kesian tengok mak bapak depa ni..Aduss alhamdulillah nasibla dulu aku tak menyusahkan mak abah aku..

ni kes yang buang sekolah..Kes kami kerani2 ni kena marah dengan waris,dengan cikgu tak ambik kira lagi..Ni baru awal tahun so rasa ringanla sikit kerja ni..Tunggu 2,3 bulan lagi si auditla ISOla datang siapla kami..Time tu kena kerahla tulang empat kerat ni sepenuh hati..Kalau tak kena dengan audit lagi dasyat..Tapi setakat ni tugas aku tak kenala lagi teguran audit..Takut jugak..Hope tak kenalah teguran audit ni..Lepas audit je rasa tenang jiwa sikit..tunggu bulan 10 ke atas pulak..Time ni haa kena bekerja keras untuk siapkan semua LO yang diberi..sebelum akaun tutup bulan 12..Last year aku buat sampai demam2..Fuhh memang gilala..mengadap pc dari pukul 8 pg sampai 5 ptg..(dalam tempoh tu fb pun sama banyak)hihi..en pegawai pulak duk tanya da siap ke belum..nampak ja muka dia jadi kecut pulak sebab x siap lagi..Lepas tu bila da siap ada pulak yang kena batal,terbuat dua LO la..huhhh...membuatkan leher aku da macam leher ayam..telenggg..balik ja rumah sapu minyak..

Actually banyak lagi tugas2 kerani expecially di ppd ni..Kalau aku story ni tak habis 3 hari 3 malam..Emm untuk tugas di PPD ni kami dah bahagi..Ada yang buat pertukaran guru,rekod perkhidmatan,kewangan dan banyak lagi..Aku ditugaskan untuk membuat aset dan pembangunan..Nasibla dah ada technician awam..Kalau tak p tengok kip dan sekolah aku yang kena p..huhuhu...

Kepada korang2 yang rasa tugas kerani ni mudah korang bayangkanlah sekali lagi..Rasanya tugas kerani ni lah paling mencabar dan rendah gajinya..Tapi aku bersyukur hanya dengan sekali intebiu aku dah dapat..Sebelum ni pun alhamdulillah rezeki memihak pada aku..Aku intebiu technician aku dapat kat JKR..tapi aku resign sebab jauh..Bila difikir2 balik rugi rasanyan aku resign jkr tu..Gaji berkali ganda dengan kerani ni..Tapi hati aku menyatakan Rezeki aku Allah SWT dah ditentukan disini.So aku terima dan sangat bersyukur..

Kepada korang yang nak jadi kerani di kementerian pelajaran bolehla membuat permohonan di SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PELAJARAN (SPP)..Permohonan dibuka sepanjang tahun.Lebih kurang macam SPA juga.Tapi SPP ni hanya bertugas di bawah Kem Pelajaran.

Tak kisahlah ada diploma,degree or apapun yang penting kita jangan memilih kerja.Kadang2 orang yang memilih tu lah tuhan nak uji dan tengok sejauh mana kita memilih..Ada kerja ada gaji..Tak dak keja tak dak gaji...kannnnn....

Tuesday, January 17, 2012

Ustaz Sharhan - Cara Dapatkan Zuriat



Dibawah ni adalah petua yang diberikan oleh Ustaz Sharhan untuk mendapatkan zuriat.Aku pointkan ye..

1-Madu Asli dan Telur Ayam Kampung
Lelaki dan perempuan 14 biji seorang.

2.Minum 1 biji 1 hari dan minum dengan cara selang sehari.

3.Sebelum minum baca surah An Nahlu ayat 69,surah Attin dan akhiri dengan Selawat sebanyak 7 kali.

Surah At Tin

Maksudnya: “Kemudian makanlah dari tiap-tiap (macam) buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan (bagimu). Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat ubat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran Tuhan) bagi orang-orang yang berfikir”

Surah An nahlu

Insyaallah..Salah satu jalan ikhtiar yang mana ikhtiar ini penting dalam kehidupan.

Monday, January 16, 2012

EVENT CANTIK D'HATI.RAMAI ORANG CANTIK DISINI.HUHHH..

Assalamualaikum..
Lebih kurang seminggu aku x update blog.(ada korang kisah ke kalau aku x update blog??hihi)
Actually hari jumaat hari tu aku pergi KL..ade event Cantik D'hati dengan kak anizon n getgorgeous.Kenalah aku pergi sebab aku teruja dengan 2 orang ahli perniagaan yang berjaya ini.
Aku sampai petang jumaat dengan hari yang hujan.Sungguh sejuk.Kesian kazen aku nunggu aku yang lewat sikit sampai sebab jem..

Esok tu hari sabtu aku dengan si kazen ni keluarla rumah dan pergi ke Bangi Golf Resort..Ohh sungguh x sabar nak attend ini event.Rasa dah lama x join event2 macam ni..Sampai2 je aku tengok x ramai lagi.Dalam 4 orang macam tu yang baru datang..So lepas register and dapat goodies dari pihak penganjur masuk dalam tunggu event bermula..

Tunggu punya tunggu nampakla kelibat si Fatheen Nabila..Kenal tak fatheen..?Allaaa pernah jd pengacara Nasi Lemak Kopi o n masuk Gadis Melayu tv9..Suka tengok insan bernama Fatheen ni.Cantik dan sangat tinggi.Tengokla gambar aku..haha..bagaikan langit dengan bumi u..ish..ish..buruk bebenor aku..huahuahua..

Berbalik pada event Cantik D'hati..Event ni dianjurkan oleh Anizon Hussein,Getgorgeous,Pusat Rawatan Terapi Diri dan banyak lagi.Apa yang best cabutan bertuah sangatla menarik.Ramai yang nak dapat handbag dari ALFIO RALDO..aku dapat AL AISYAH punya barang je.Tak pela..Al jugakkan..Banyak benda jugakla yang aku dapat.Selain dari goodies aku juga dapat banyak ilmu.Nak tahu ape??haa korang kenala join program2 macam ni..Selain itu event ini jugak tak silap aku akan disiarkan sorotannya sedikit di dalam rancangan InTrend RTM dan Safiyaa TV9..dan juga dalam Majalah Dara.com.
 Gambar wajib yang perlu ada..Dari kedah lagi sejak aku tahu si Fatheen Nabila ni nak datang aku nak tangkap gambar dengan dia.Selama ni berchatting n post2 dalam fb je..AKhirnya dapat jugak bertemu si cantik jelita ni.
 Wif Rina Salleh , Kak Dyan (dj MUZIK FM),Fatheen dan Azlia Idha (GETGORGEOUS OWNER)
 Kak anizon melancarkan buku tudung miliknya.Kak anizon sangat cantik dengan gaya turban.Nak tahu tak macam mana nak pakai gaya turban ni??ok tunggu next entry tau..:)
Bergambar dengan amalina yang comel. 
 Model2 menggayakan baju rekaan yang sangat cantik dan meletops dari Getgorgeous..
 Merah itu menawan..My kazen kak ngah..
 2 model kembar..x silap aku namanya ida dan iena mansor.Comel dan kecik aje orangnya.
 Inilah peserta event kali ni.bertemakan merah putih.
 Abaikan gambar aku yang gemok itu..
Wif amalina n kak ngah..Aku rasa aku paling selekeh hari tu..

Hope aku dapatla join lagi event macam ni..Ramai kawan2 yang aku jumpa.bestt sangat.Walaupun depa ni cantik tapi depa tetap layan aku yang kurang cantik ini..Tq semua..

oHHhh lupa pulak nak bagitahu..Insyaallah 11 februari 2012 ni aku ada talk bagaimana nak pakai shawls?Event anjuran bersama SHAWLS@AYUCINTA,ONLINE HIJAB BOUTIQUE DAN KZ NABIHAH ni berkonsepkan Padang Pasir.Jomla Join..banyak xtvt yang akan diadakan.Untuk keterangan lanjut bolehla klik MUTIARA PADANG PASIR.

Friday, January 6, 2012

CERITA DISEBALIK JUMPA DOKTOR PAKAR.

Assalamualaikumm...
Hari ni hari Jumaat yang indah dan bersyukur kepada Ilahi kerana aku dapat sekali lagi merasai kenikmatan hidup.Semalam sebelum tidur aku bagitau kat en suami esok hari ni laa..nak p jumpa doktor.Kebetulan en suami aku cuti so dia cakap ok jugak.Last jumpa doktor sakit puan ni masa tahun lepas bulan 3.Nak masuk setahun dah.
Then pagi ni lepas makan2 aku dan en suami terus ke klinik pakar puteri.Dalam kereta duk tanya en suami.."ishh abangg satgi masuk jumpa doktor nak cakap apa..x tau nak mula macam mana.."Sampai je depan klinik tangan aku da jadi sejuk.Takut pelik pulak.Actually sejak dua menjak ni aku asyik terfikirkan penyakit cyst je.Yelahh..orang cakap sebab penyakit ni la x boleh pregnant.
Masuk je ke klinik dok tanya boleh saya bantu..Tanpa segan silu aku pun cakap nak cek sebab tak pregnant.Hari tu da pernah datang dah..Da buat ujian en suami dan scan perut aku.Dok tengok dah lama dan dia sarankan en suami aku buat sekali lagi ujian.Ok..lepas tu aku bawak keluar kertas kecik dari purse aku n tanya.."dok cuba tengok tarikh period saya ok x..?"sambil tengok aku pun story kat dia..bermula bulan 10 sampaila bulan 12..Tak menentu aku cakap..dan bulan 11 ni period 2 hari je..Nak tau doktor tu cakap ape..Bulan 11 ni dah jadi ni tapi x kuat..n bulan 12 aku period dua kali..dok cakap yang period kedua bulan 12 bukan period..takut darah lain..aku pun seronok dengar doktor cakap yang bulan 11 dah jadi.Cuma disebabkan x kuat jadilah darah period.YA ALLAH..akhirnya jawapan doktor itu membuatkan hati aku sangat gembira.Bermakna aku boleh pregnant.Cuma tak kuat je.
Aku pun imbas kembali apa yang aku buat bulan 11..OOoo maybe bulan 11 tu banyak keja nak kena settle..Ye la hujung tahunkan..Banyak akaun nak kena closed..Aku pun stress sangat masa tu..Bulan 11 dan 12..Lepas tu terkejar2 ambik barang kt supplier utk bisnes aku..
Ok..lepas ni aku dah x nak stress2 dah..nak relax je.x mau buat kerja berat dah..Mana tau ada rezeki lagi lepas ni..
Dok minta aku baring atas katil tu sebab nak scan perut aku..Sambil scan aku tanya ada cyst tak doktor??Dok cakap x dak..semua ok..Dan dia suruh en suami aku buat ujian dulu..Kalau semua ok adalah step berikutnya.Aku pun tak tau.Dan dia pesan kat aku bulan ni hari period pertama mai ambik ubat subur sebab ubat tu kena makan hari period kedua..Emm ok x ubat kesuburan tu?Orang cakap kalau makan ubat tu badan akan naik..dahla naik dah ni..huhuhu..

Itu saja cerita aku untuk hari ini..Step berikutnya kena tunggu en suami buat ujian dan kalau boleh nak suruh doktor ni buat surat untuk ke klinik kerajaan.hehee...

Mood :senyum sendiri..:)

Wednesday, January 4, 2012

MENGESAN CECAIR MUKOSA.

Assalamualaikum w.b.t
Terlebih dahulu aku nak mintak maaf kalau ada siapa2 yang membaca post ni yg rasa geli..Tapi untuk pembelajaran apa salahnye sekali sekala kita ambik tahu mengenai perkara ini.
Tidak seperti kenaikan suhu, cecair mukosa muncul selama beberapa hari sebelum hari ovulasi. Cecair mukosa diperlukan untuk menjaga jangka hayat sperma sehinggalah telur dilepaskan. Dibawah ini adelah contoh jenis-jenis perubahan cecair mukosa sehinggalah hari ovulasi.

1.) Cecair mukosa yang likat, putih keruh dan sedikit mulai keluar dari faraj menandakan permulaan waktu subur


  • For some women, they normally have no mucus discharge at all and so, when this scant sticky mucus appears, they are entering the fertile phase.
  • For others, this type of scant mucus may be their “constant discharge” and for them it may not be the start of their fertile phase yet.
  • In the learning phase, until couples are able to recognise and test the limits of their own fertile window, all mucus after the period must be regarded as potentially fertile.
    2.) Cecair mukosa semakin banyak dan berwarna putih


  • This level of mucus would be potentially fertile for all women, because it is more profuse and showing stretchy qualities.
  • It would cause a change in sensation for the woman. She would no longer feel DRY but instead would have a damp, even wet, sensation at the vaginal opening (vulva).
  • Although still quite dense in appearance, it would not be an absolute barrier to sperm. Swimming lanes will be opening up in it and it is becoming alkaline.
    3.) Cecair mukosa semakin banyak dan berwarna seakan-akan putih jernih


  • Now the mucus has more water content, is stretching more, and despite the whitish dense areas, it is definitely showing clearer areas, indicating increasing alkalinity and the opening of even more swimming lanes.
  • The sensation at the vulva would now be much wetter.
    4.) Cecair mukosa berwarna jernih sepeti putih telur memberi petanda bahawa telur mula dilepaskan dari ovari atau fasa ovulasi berlaku. Waktu ni betul2 subur. :)


  • This last photo shows how clear, wet, stretchy and slippery the fertile mucus can become around ovulation and why it is usually compared with raw egg-white. It may not seem quite so clear every cycle, or you may in fact just miss seeing it at this level.
  • Sometimes it may even look a bit brown or reddish, due to tiny loss of blood at this point.
  • When the mucus has this appearance, ovulation is very close. This is the most fertile time of the whole cycle. The last day of this mucus is called PEAK day.
    Selepas ni kalau yang nak preggy macam aku kenala cek..walaupun aku rasa geli tapi demi mendapat seorang zuriat apa salahnya aku berkorban sedikit..:)

Tuesday, January 3, 2012

MENGIRA WAKTU SUBUR BAGI YG TIDAK TERATUR MACAM AKU.

Assalamualaikum w.b.t

Bagi wanita yang mempunyai kitaran haid tetap tentu tiada masalah untuk determine fertile window sebab bagi wanita yang periodnye tetap 28 hari contohnya, fertile window ialah antara hari ke 10 atau hari ke 15 period cycle. So, dah blh judge la kan bila masa yang sesuai. hihi.


Tetapi, ada juga wanita yang mempunyai masalah period tak teratur. Kejap 26 hari kejap 31 hari kejap 28 hari. Haa..tu satu masalah yang agak rumit gak la untuk mengenalpasti bila fertile window ni. huhu.
Kita memang digalakkan eh bukan lagi digalakkan tapi memang wajib menanda d kalendar setiap kali waktu haid. Bermula dengan menyimpan rekod bertulis kitaran haid selam sekurang-kurangnya 8 bulan ke 12 bulan berturut-turut. Tandakan hari pertama darah haid keluar sebagai hari pertama bagi kitaran haid itu.
Cara-cara untuk mengenalpasti waktu subur jika period tak teratur:
  1. Daripada rekod kitaran haid yang kita catat selama sekurang-kurangnya 8 bulan berturut-turut, pilih yang terpendek kitarannya. Tolakkan 18 daripada hari kitaran haid terpendek dah ianya menjadi hari pertama bagi hari pertama kesuburan kita.
  2. Tolakkan 11 daripada hari kitaran haid yang terpanjang dan ianya menjadi hari terakhir kesuburan.
Contoh:
Bulan
Kitaran Period (Hari)
Feb
28
March
29
April
31 (Kitaran haid terpanjang)
Mei
29
Jun
30
July
26 (Kitaran haid terpendek)
Ogos
28
September
30
Jadi,

Untuk hari pertama kesuburan,
Kitaran haid terpendek (26hari) - 18 = 8
Untuk hari terakhir kesuburan,
Kitaran haid terpanjang (31) - 11 = 20
Maka,
Dalam contoh diatas, waktu subur wanita period tidak teratur ini adalah pada hari ke 8 hingga hari ke 20 setiap bulan.

Tadi aku ada buat..tp confuse sikitla..ni hasil kiraan aku.
bulan jun - 18 hari
bulan julai - 26 hari
bulan ogos - 36 hari
bulan sept - 36 hari
bulan okt - 31 hari
bulan nov - 18 hari
bulan dis - 20 hari
(huhh sangat tak teratur ok..sedih je tengok)

Hasil penolakan aku cylcle paling lama ada dua hari.iaitu bulan ogos dan september.yang palling sikit pun ada dua hari.Jun dan nov.So nak tolak macam mane..??
Hasil yang aku dapat adalah pada hari ke 0-25..fuhh..panjang jugak ye...ekeke..
Senang projek mega hari2lah..haha..ops..no komen..:)
"Most of the important things in the world have been accomplished by people who have kept on trying when there seemed to be no hope at all."-- Dale Carnegie
CREDIT INFO : MIRACLE OF LOVE-NORHAZILA-