Wednesday, July 6, 2011

CERITA PASAL RUMAH PART 4 : MARI BERCUCUK TANAM.

Assalamualaikum..di petang yang hening ni jom kite bercucuk tanam..kite tanam pokok,rumput dan lain2 tau..
Actually ni la impian aku masa muda2 dulu..Aku teringin nak ada rumah sendiri dan juga bila ada rumah aku nak decorate cantik2..Dan alhamdulillah kini impianku sikit2 menjadi kenyataan.Walaupun bukanla banglo tapi bolehla dengan tanah sekangkang kera itu aku dan en suami bercucuk tanam.Bahagian hadapan aku dan en suami menanam pokok hiasan dan belakang tanam pokok sayur-sayuran..senang sikitkan dekat dengan dapur..nak daun limau purut ke,daun kunyit ke,serai ke just buka pintu dapur pegi ambik je..
En suami menyiram rumput kesayangannye..Actually aku nak letak pemijak kaki bercorak kayu.Nampakla klasik sikit..tapi habisla pulak..So ambik je la pelapik kaki batu ni..Ok jugak..Cukup2 je beli..
Pokok hiasan comel ni paling senang tanam.Mula tanam sampai sekarang bunga die banyak tu la..Cantik.Aku beli putih dan purple..Letak selang-selang.
Ni pokok krismas.Ada 4 semuanye.Disebabkan kawasan tu nampak kosong so aku dan en suami ambik keputusan nak tanam pokok krismas ni.Tak tahula bila nak besar..kekeke...
DAlam pasu pun ada..Aku tanam pokok palm.Setakat ni ada 3 pasu.2 pasu mak sedara aku tanam dan yang nampak kuning atas ni aku yang tanam..Tak tahula hidup ke tak..Gaya macam nak mati je.haha..
Ops sebelum tamat entry ni jom kita cabut rumput liar.Rumput liar ni cepat giloz tumbuh kat rumput2 hiasan aku ni.Hari ni cabut esok da naik balik..Adusss..

5 comments:

Andrik McVean said...

hi there, i have just followed your blog..i hope you can follow me back..u have a nice blog here..
i will be waiting for you on my blog...see u there..cheers

http://andrik-mcvean.blogspot.com/

myazara said...

waaa bes nya..bila ada umah sendiri ni mcm2 leh buat...idea sendiri la katakan...mcm2 nk deko...mang bestkan...bila la mya nk merasa dok umah sendiri...tp nk tgu blk kedah gak...bli kot sana lg best...

ayucinta said...

mya : Insyaallah ada..Jangan risau..
maila beli kt kedah..mmg best kt sini..:)

Susur Hati said...

apa dah jadi ngan rumput nih skang? update sikit status..thanks..

Anonymous said...

stumble upon here...can imagine mesti laman rumah u bertambah cantik bila rumput2 dah penuh satu laman. My experience kalau nk cantikkan lagi rumput gunalah Peatgro. Nak tahu lebih lanjut boleh lawat laman web diorang www.peatorganic.com
macam saya, saya cari dekat nurseri sg buloh je