Friday, March 4, 2011

PINK DAN WANITA.APA HUBUNGANNYA?

Pernah bertanya pada diri sendiri dan terngiang ngiang kepala, kenapa ye wanita menggemari warna merah jambu atau pink? Setiap kali berjalan shopping complex terus suka melihat anak patung atau barang-barang berwarna pink.

Dan ternyata memang warna merah jambu atau pink, semulajadi dikaitkan dengan perempuan. Jika ada bayi perempuan lahir, maka semua aksesori dibeli dengan warna pink. Kalau lelaki, warna biru. Andai ada lelaki pakai baju pink, ramai yang pandang memandang. “Eh macam perempuan la”. Mengapa warna dikaitkan dengan wanita? Ilmuwan dari University of Newcastle dalam jurnal Current Biology memaparkan sebab musabab ilmiahnya.

Dr. Anya Hurlbert telah melakukan ujian kepada 200 orang lelaki dan perempuan berusia 20-an. Majoriti perempuannya menjawab bahawa mereka suka warna paduan biru dan merah, tapi benci warna hijau dan kuning. (eh tu warna negeriku tu).

Jadi korang2 semua minat pink tak???

9 comments:

sharifahzakiah said...

mmg lumrah pmpuan rmi suke pink kot :) sy pon sme . tehehe

Ummi AmnaAmzar said...

ummi suka wrna pink kalau beli baju anak..pink tu nmpk cantik jer n sweet jer kalau anak ummi pakai..ingat raya taun ni nk pakai pink lah

Shawl's@ayucinta said...

SHARIFAH : YEAYY KITE SAMA..:)

Shawl's@ayucinta said...

UMMI : SAMELA KITE..hehhe..raya nnti ingat nak pakai pink..

AiDa AzRyN said...

aida tahun n baru belajar suka kale pink.. hihi.. :D

sabrina azhar95 said...

ermmm,pink mmg comey...

ayucinta said...

AIDA : YEKE?SBLM NI SUKA KALER APE?HEHE.

ayucinta said...

sabrina : aakan..pink comel..

Anonymous said...

Kami pembekal strip ujian kehamilan dan ovulasi dengan harga yang murah tetapi berkualiti.

Kami menjual secara runcit pukal dan dropship.

Harga serendah RM1.50/pcs.

Lebih banyak anda beli, lebih DISKAUN kami beri

Untuk keterangan lajut lawati blog shop kami:
http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/