Tuesday, August 31, 2010

MENU HARI INI : IKAN MASAK 3 RASA

Salam..weee...nyum3..macam mane berbuka tadi??korang makan ape??cehceh..mesti makan sedap2 kan..Haaa..hari ni ayu masak IKAN MASAK 3 RASA...Itupun sebab mak nak datang berbuka kat rumah.Ingat tu tak nak masak da sebab letih dan dahaga sangat.hehehe..Disebabkan ikan ni jugakla tangan aku jadi hitam..huhuhu..minyak ikan ni meletop terkena tangan n leher aku..adoiii...pedih sangat..tapi still boleh update lagi menu untuk hari ini..ok jom kite tengok ek..

Sediakan hirisan carrot.selain carrot korang boleh tambah bahan lagi tau.Contohnye macam bunga kubis atau jagung.

Hiris cili padi,serai,bawang merah,bawang putih dan halia.

Cili kering dikisar

Sediakan ikan.Ini yang paling penting.hehehe..

Ikan digoreng dengan minyak banyak sedikit ye supaya tidak melekat.

Ikan yang telah siap digoreng
Sekarang jom kite tengok cara memasak dengan lebih detail ye.
Bahan-bahan :
BAHAN A
1 ekor ikan siakap
Garam
Kunyit
Minyak Masak
BAHAN B
2 Biji bawang merah
1 Ulas bawang putih
1 ketul halia
3 batang serai
(Semua bahan di atas perlu dihiris halus dan digoreng hingga garing)
BAHAN C :
4 Sudu cili kering
Sedikit sos tiram
Sedikit sos cili
Gula,Garam dan daun limau purut
BAHAN D :
Carrot
Jagung
Bunga Kubis
Cara membuatnye :
Goreng ikan yang telah digaul dengan garam dan kunyit tadi (BAHAN A)
BAHAN B yang telah digoreng tadi dicampur dengan BAHAN C.
Kemudian masukkan sedikit air supaya tidak terlalu likat.
Kemudian setelah bahan di atas naik bau masukkan BAHAN D dan gaul lebih kurang 7 minit.
Kemudian angkat dan tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng tadi.

Jeng..jeng..jeng..da siap..

~SELAMAT MENCUBA~

No comments: